Τι είναι οι λάμπες led: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτές!

λάμπες led λαμπτήρες στον φωτισμό

Λάμπες led : Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται ο φωτισμός στο χώρο που εργαζόμαστε ή στο χώρο κατοικίας μας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας οικονομικούς τρόπους για να φωτίσουμε το χώρο μας μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Βασικοί τύποι λαμπτήρων.

  • Ο φωτισμός γινόταν για χρόνια με λάμπες πυρακτώσεως, οι οποίες είχαν σημαντικά μειονεκτήματα καθώς από την ενέργεια που κατανάλωναν μετέτρεπαν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό σε φως ενώ το υπόλοιπο γινόταν θερμότητα! Επίσης, ο κύκλος ζωής τους ήταν μικρός ενώ χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.
  • Οι λάμπες αλογόνου ακολούθησαν τις λάμπες πυρακτώσεως διαφέροντας σημαντικά στην κατανάλωση ενέργειας καθώς μπορεί να χρειάζονται έως και 25% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί ο ίδιος φωτισμός. Χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο λευκό φως που διαχέουν και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους.
  • Οι λάμπες φθορίου παρουσιάστηκαν στη συνέχεια εμφανίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια για να αποδοθεί ο ίδιος φωτισμός στο χώρο μας. Επίσης, όσο είναι σε λειτουργία δε ζεσταίνονται όσο οι λάμπες πυρακτώσεως και τέλος έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Η τελευταία τάση που επικρατεί στο φωτισμό είναι οι λάμπες LED οι οποίες χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για να αποδοθεί ο επιθυμητός φωτισμός στο χώρο μας. Στα πλεονεκτήματά τους συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ευρεία χρήση τους καθώς παραμένει ακόμα υψηλή.

λαμπτήρες led

Συγκριτικά, οι κοινές λάμπες διαρκούν για 1000 περίπου ώρες, οι λάμπες αλογόνου μέχρι 2000 ώρες ενώ οι λάμπες φθορισμού μπορεί να φτάσουν και τις 15000 ώρες! Επιπλέον, οι κοινές λάμπες καταναλώνουν έως και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από τις λάμπες οικονομίας. Και όλα αυτά αφορούν την κατανάλωση ρεύματος μίας λάμπας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μεγάλη εξοικονόμηση θα έχουμε αν αντικαταστήσουμε όλες τις απλές λάμπες στο σπίτι μας! Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνεται ο φωτισμός του χώρου μας λοιπόν είναι πολύ πιο συμφέρουσα η χρήση λαμπτήρων φθορίου καθώς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σωστός φωτισμός σε ένα χώρο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσής μας αφού ένας κακός ή λάθος κατανεμημένος φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Για αυτό άλλωστε ο φωτισμός είναι μεγάλης σπουδαιότητας κατά τη διαδικασία της εσωτερικής διαμόρφωσης της κατοικίας

Λάμπες led.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία φωτισμού με λαμπτήρες led κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με τους καταναλωτές να τις επιλέγουν για το φωτισμό του χώρου τους. Τι ξέρουμε όμως για τις λάμπες led ;

Το αρκτικόλεξο LED προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις Light Emitting Diode, που σημαίνει δίοδος εκπομπής φωτός. Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή. Το led είναι μια ηλεκτρονική διάταξη-συσκευή (δίοδος ημιαγωγών) η οποία όταν συνδεθεί με την πηγή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα) δίνει φώς. Η δίοδος αυτή εκπέμπει σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος όταν περνάει ρεύμα από μέσα της κι έτσι με την κίνηση των ηλεκτρονίων παράγεται φως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι λάμπες led δεν περιέχουν υδράργυρο.

Οι λαμπτήρες led έχουν μεγάλο εύρος χρήσης καθώς μπορούμε να τους συναντήσουμε στο σπίτι, στο γραφείο, στη βιομηχανία, στα καταστήματα κ.τ.λ. Η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις κοινές λάμπες ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν είναι μέχρι και 80% περισσότερη συγκριτικά με τους κοινούς λαμπτήρες.

Οι λάμπες led μπορούν να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζουν το φως σε ένα σημείο. Με αυτή τους τη δυνατότητα βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή σε μικρά και μεγάλα καταστήματα καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για να πραγματοποιούν οι πελάτες τα ψώνια τους αφού όχι μόνο δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα αλλά μπορούν να αναδείξουν συγκεκριμένα προϊόντα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επιλογής των λαμπτήρων led που εκπέμπουν λευκό φως το οποίο είναι ιδανικό για να εργαζόμαστε, τους καθιστά πρώτους στην επιλογή για φωτισμό σε γραφεία και εταιρείες.

Οι λάμπες led μπορούν επίσης να προσφέρουν έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο φωτισμό για αυτό και είναι ιδανική επιλογή για χώρους εστίασης, υποδοχής ξενοδοχείων, αλλά και για εξωτερικούς χώρους καθώς μπορούν να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας led τα τελευταία χρόνια. Η πρόβλεψη για την εφαρμογή τους είναι ότι στο μέλλον θα αντικαταστήσουν όλους τους άλλους λαμπτήρες!

Λαμπτήρες led και Εξοικονομώ Αυτονομώ

Το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακός αναβάθμισης στα κτίρια επιδοτεί τις εργασίες και την προμήθεια φωτιστικών τύπου LED για τις πολυκατοικίες. Έτσι λοιπόν στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν μα εγκατασταθούν λάμπες Led σε πολυκατοικίες.

Το Εξοικονομώ Αυτονομώ επιδοτεί την εγκατάσταση λαμπτήρων LED και συστημάτων αυτοματισμού. Επιδοτούνται πολυκατοικίες Τύπου Α και τύπου Β. Οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να γίνουν σε μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα. Τα πρόγραμματα ενεργειακής αναβάθμιση του ΥΠΕΝ έχουν ελάχιστες απαιτήσεις και πρέπει να υλοποιούνται βάση των οδηγιών του Υπουργείου.

Θέλετε να έχετε εξοικονόμηση ενέργειας;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Μία απάντηση στο “Τι είναι οι λάμπες led: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτές!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.