Εξοικονόμηση ενέργειας και φωτισμός.

Φωτισμός

Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται ο φωτισμός στο χώρο που εργαζόμαστε ή στο χώρο κατοικίας μας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας οικονομικούς τρόπους για να φωτίσουμε το χώρο μας μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Βασικοί τύποι λαμπτήρων.

  • Ο φωτισμός γινόταν για χρόνια με λάμπες πυρακτώσεως, οι οποίες είχαν σημαντικά μειονεκτήματα καθώς από την ενέργεια που κατανάλωναν μετέτρεπαν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό σε φως ενώ το υπόλοιπο γινόταν θερμότητα! Επίσης, ο κύκλος ζωής τους ήταν μικρός ενώ χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.
  • Οι λάμπες αλογόνου ακολούθησαν τις λάμπες πυρακτώσεως διαφέροντας σημαντικά στην κατανάλωση ενέργειας καθώς μπορεί να χρειάζονται έως και 25% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί ο ίδιος φωτισμός. Χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο λευκό φως που διαχέουν και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους.
  • Οι λάμπες φθορίου παρουσιάστηκαν στη συνέχεια εμφανίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια για να αποδοθεί ο ίδιος φωτισμός στο χώρο μας. Επίσης, όσο είναι σε λειτουργία δε ζεσταίνονται όσο οι λάμπες πυρακτώσεως και τέλος έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Η τελευταία τάση που επικρατεί στο φωτισμό είναι οι λάμπες LED οι οποίες χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για να αποδοθεί ο επιθυμητός φωτισμός στο χώρο μας. Στα πλεονεκτήματά τους συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ευρεία χρήση τους καθώς παραμένει ακόμα υψηλή.

Συγκριτικά, οι κοινές λάμπες διαρκούν για 1000 περίπου ώρες, οι λάμπες αλογόνου μέχρι 2000 ώρες ενώ οι λάμπες φθορισμού μπορεί να φτάσουν και τις 15000 ώρες! Επιπλέον, οι κοινές λάμπες καταναλώνουν έως και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από τις λάμπες οικονομίας. Και όλα αυτά αφορούν στην κατανάλωση μίας λάμπας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μεγάλη εξοικονόμηση θα έχουμε αν αντικαταστήσουμε όλες τις απλές λάμπες στο σπίτι μας! Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνεται ο φωτισμός του χώρου μας λοιπόν είναι πολύ πιο συμφέρουσα η χρήση λαμπτήρων φθορίου καθώς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σωστός φωτισμός σε ένα χώρο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσής μας αφού ένας κακός ή λάθος κατανεμημένος φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Για αυτό άλλωστε ο φωτισμός είναι μεγάλης σπουδαιότητας κατά τη διαδικασία της εσωτερικής διαμόρφωσης της κατοικίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.