Πόσο σημαντικός είναι ο φυσικός φωτισμός και πώς επιτυγχάνεται;

Φωτισμός

Έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία και η διαμονή σε χώρους όπου υπάρχει φυσικός φωτισμός συμβάλλει στο να είναι κανείς περισσότερο αποδοτικός, χαρούμενος και υγιής. Ο φυσικός φωτισμός κάνει τους χώρους να φαίνονται μεγαλύτεροι αλλά επιτρέπει και άμεση οπτική επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Επιπλέον, το χρώμα που έχει το φυσικό φως δεν είναι εύκολο να αναπαραχθεί με τεχνητούς τρόπους.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ενέργεια που καταναλώνεται για το φωτισμό των κτιρίων καθώς και η ζέστη που εκπέμπεται από τον τεχνητό φωτισμό ευθύνεται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται αφού αυξάνονται οι απαιτήσεις και για το δροσισμό του χώρου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ο φυσικός φωτισμός σε διάφορα κτίρια έχει βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών σε νοσοκομεία, στην καλύτερη απόδοση των μαθητών σε σχολεία, στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων αλλά και την αύξηση των πωλήσεων σε καταστήματα.

Για να επιτευχθεί αυτό διεξάγονται αρχιτεκτονικές μελέτες και αξιοποιούνται διάφορες τεχνικές αλλά και συστήματα φωτισμού που εξασφαλίζουν την επαρκή ποσότητα φωτός αλλά και την ομαλή κατανομή του στο χώρο. Τα συστήματα φυσικού φωτισμού (φωτοσωλήνες κτλ.) ελαχιστοποιούν τις ανάγκες για τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνουν τις ανάγκες ψύξης καθώς μειώνεται η θερμότητα που προκαλεί ο τεχνητός φωτισμός, αξιοποιούν το φυσικό φως το οποίο είναι δωρεάν! Αντίστοιχα, ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνεται με ανοίγματα στην κατακόρυφη τοιχοποιία, με ανοίγματα οροφής, αίθρια κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς που ασχολούνται με το φυσικό φωτισμό ώστε να βρείτε την ιδανική λύση για το δικό σας χώρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο φυσικός φωτισμός συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς ελαχιστοποιεί τις ανάγκες για τεχνητό φωτισμό, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Επιλέγοντας λοιπόν φυσικό φωτισμό προστατεύουμε την υγεία και το περιβάλλον μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.