Facebook και ΑΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα social media

Facebook και ΑΠΕ Greenbuilding

Το νέο κέντρο δεδομένων (data center) της εταιρείας Facebook πρόκειται να λειτουργήσει αποκλειστικά με την χρήση αιολικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τρεις από τις πέντε κεντρικές μονάδες υπολογιστών της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, θα λειτουργούν μόνο με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Peter Freed υπεύθυνος ενέργειας του κέντρου δεδομένων της εταιρείας Facebook, αναφέρει ότι το να αγοράσεις ενέργεια από ΑΠΕ, εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όπως αναφέρει ο ίδιος "Θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε ΑΠΕ ενώ παράλληλα βλέπουμε έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό των εταιρειών που θέλουν πρόσβαση σε αυτές."

Σύμφωνα με τον Peter Freed, το Facebook χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την παροχή αιολικής ενέργειας στο νέο κέντρο δεδομένων που πρόκειται να ανοίξει στο Fort Worth του Τέξας, το επόμενο έτος. Στο Τέξας είναι πολύ πιο εύκολα τα θέματα ενέργειας από τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, μιας και η αγορά ενέργειας είναι απελευθερωμένη, όπου οι εταιρείες είναι ελεύθερες να επιλέξουν το πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας της αρεσκείας τους. Σε πολλές άλλες πολιτείες όπου δεν έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας οι εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνδεθούν αποκλειστικά στο κρατικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γι 'αυτό το Facebook, έχει ρίξει το βάρος της πάνω στο Corporate Renewable Energy Buyers’ Principles (συνεργασία εταιρειών για την αγορά και χρήση οικονομικότερων ΑΠΕ) μια προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της αγοράς πράσινης ενέργειας, όχι μόνο για τις εταιρείες του Διαδικτύου όπως το Facebook, αλλά και για άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Με το σύμφωνο και την συνεργασία σχεδόν 35 μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Yahoo, Intel, και Salesforce.com, αυτή η συνεργασία εταιρειών δεν σκοπεύει να απελευθερώσει την ενέργεια σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά αγωνίζεται για καλύτερη και αμεσότερη πρόσβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτές τις αγορές.

Βασικά, λέει ο Freed, το Corporate Renewable Energy Buyers’ Principles (συνεργασία εταιρειών για την αγορά και χρήση οικονομικότερων ΑΠΕ) δείχνουν στις ρυθμιστικές αρχές τι χρειάζεται μια εταιρεία, όπως το Facebook, προκειμένου να κάνει αυτές τις νέες συμφωνίες .

Facebook και ΑΠΕ ηλεκτρικό ρεύμα από αιολικά πάρκα.

Στο Τέξας, η εταιρεία Facebook ήταν σε θέση να δημιουργήσει συμφωνία για παροχή ηλεκτρικού από αιολικά πάρκα μέσω τριών εταιρειών Citigroup Ενέργειας, Alterra Power Corporation, και Starwood Energy Group. Η κοινοπραξία έχει μελετήσει και θα λειτουργήσει αιολικό πάρκο σε περίπου 150 χιλιόμετρα απόσταση από το Fort Worth όπου βρίσκεται το νέο Data Center. H αιολική ενέργεια όμως δεν είναι απρόσκοπτη και έτσι θα πρέπει ακόμα βρεθεί τρόπος για συνεχή και σταθερή ροή της ενέργειας.

Όμως σε άλλες πολιτείες Των ΗΠΑ όπως η Αϊόβα και τη Βόρεια Καρολίνα, όπου λειτουργεί το Facebook Data Centers, η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγαλύτερη. Η εταιρεία πρέπει να χρησιμοποιεί τις ΑΠΕ μέσω της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα καλά νέα είναι γίγαντες του Διαδικτύου όπως το Facebook έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον χάρτη της ενέργειας προς το καλύτερο. Τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν μια πολύ μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας καθιστώντας τα ένα πολύ καλό εταιρικό πελάτη για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν μία από τις αυξανόμενες ζητήσεις σε ηλεκτρικό στις ΗΠΑ, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν κίνητρα για την προσέλκυση αυτών των εγκαταστάσεων πληροφορικής, μιας και μπορούν να φέρουν οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Freed, οι αρχές του Corporate Renewable Energy Buyers’ Principle, που είναι πια τριών ετών και έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα. "Αργά αλλά σταθερά βλέπουμε τις πολιτείες να δραστηριοποιούνται." Και σίγουρα τα κέντρα δεδομένων που λειτουργούν με ΑΠΕ όλο και αυξάνονται. Στον απόηχο της τελευταίας ανακοίνωσης του Facebook για το data center, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα αιολικό πάρκο δυναμικότητας 670.000 MWh στη Βόρεια Καρολίνα. Το πάρκο προβλέπεται να ξεκινήσει την λειτουργία του τον Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.

Facebook και πράσινη στέγη

Κοιτάζοντας μια πόλη πανοραμικά αυτό που βλέπουμε είναι τεράστιες εκτάσεις ασφάλτου και αχανείς εκτάσεις μπετόν στις ταράτσες των κτιρίων. Η τελευταία τάση που όχι μόνο σπάει αυτή τη μονοτονία αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον είναι οι λεγόμενες «πράσινες ταράτσες»(green rooftops). Μεγάλες εταιρείες όπως το Facebook και η Google δίνουν μάχη για το ποια θα κερδίσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις «πράσινες εταιρείες».

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα αυτής της ενέργειας;

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε είναι η συμβολή τους στη μείωση του προβλήματος υπερθέρμανσης των πόλεων. Στις μεγαλουπόλεις η θερμοκρασία αυξάνεται σημαντικά λόγω της ζέστης που δημιουργείται από το μπετόν και τα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα την ολοένα και αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω air-condition. Αξιοποιώντας λοιπόν με «πράσινο» τρόπο τις ταράτσες των κτιρίων αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι η μείωση της θερμοκρασίας καθώς τα φυτά αντανακλούν και δεν απορροφούν τη θερμότητα όπως τα υλικά οικοδομής πετυχαίνοντας έτσι δροσερότερο περιβάλλον.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες από το νερό της βροχής. Μια « πράσινη στέγη », συμβάλει στη μείωση του ενδεχόμενου πλημμύρων αλλά και διάβρωσης του εδάφους από το βρόχινο νερό, καθώς και την πιθανότητα μόλυνσης του πόσιμου νερού από τα βακτήρια και τους ιούς που καταλήγουν στους υπονόμους με το νερό της βροχής.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το πρόβλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας που μαστίζει όλες τις μεγαλουπόλεις. Η ύπαρξη πράσινων ταρατσών θα βοηθήσει στη μείωση αυτού του φαινομένου καθώς η διαδικασία ανάπτυξής τους προϋποθέτει την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και απελευθέρωσης οξυγόνου.

Φυσικά για να δημιουργηθεί μια πράσινη στέγη απαιτείται και το αντίστοιχο κόστος. Τα οφέλη όμως από μια τέτοια κίνηση υπόσχονται την απόσβεση του κόστους και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Αξίζει λοιπόν να σκεφτούμε: πώς μπορούμε να κάνουμε πράσινη τη στέγη μας;

πηγή : Yahoo &  Wired

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.