Αγροτικό net metering

Αγροτικό net metering: Αιτήσεις για εταιρείες αγροτών για να εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συμψηφισμό με το ΝΕΤ metering.

Αγροτικό net metering

Tο ΝΕΤ metering είναι ένα θέμα που αφορά ένα μεγάλο μέρος του επαγγελματικού κόσμου, όπως επαγγελματίες, ενεργειακές κοινότητες ή επενδυτές. Έτσι και οι αγρότες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η επιλογή για τους αγρότες πολλές φορές ειναι πιο εύκολη γιατί μπορεί να έχουν, να διαθέτουν τις εκτάσεις, τις τοποθεσίες που μπορεί να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα και να συνδεθούν με το δίκτυο το Κρατικό δίκτυο ηλεκτρισμού. Το ενδιαφέρον των αγροτών για το net metering είναι πλέον πολυ μεγάλο και με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος απλοποιούνται οι διαδικασίες των ΑΠΕ

Αγροτικό net metering

Μέσω ηλεκτρονικής αίτησης οι άδειες για net metering αγροτών μπαίνουν στο δίκτυο με υψηλή προτεραιότητα

 

Κλειδί για την επιτυχία του φιλόδοξου σχεδίου νόµου που φέρει την υπογραφή του υπουργού Κώστα Σκρέκα, είναι η δέσµευση των υποσταθµών των οποίων τα περιθώρια είναι έως 10 MW, αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συµψηφισµό (net-metering) και πρόγραµµα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Έτσι, ακόµα και στους πιο κορεσµένους νοµούς, θα δηµιουργείται «ηλεκτρικός χώρος» στο δίκτυο για αγροτικά φωτοβολταϊκά, αφού η κατανοµή προβλέπει το 30% της πλεονάζουσας δυναµικότητας σε αγρότες.

Σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις στη Βουλή του υπουργού Κώστα Σκρέκα, ο ∆Ε∆∆ΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει σχεδόν τη δηµιουργία µιας ηλεκτρονικής πλατφόρµας, όπου εκεί οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους και να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό. Σύµφωνα µε τον κ. Σκρέκα, η πλατφόρµα αυτή θα δέχεται αιτήσεις από τέσσερις κατηγορίες ενδιαφεροµένων, ξεκινώντας κατ’ αρχάς από τους επενδυτές που θέλουν να κατασκευάσουν µια µονάδα ΑΠΕ για να πουλούν την ενέργεια στο σύστηµα. «Οι άλλες 3 κατηγορίες έχουν να κάνουν µε κατηγορίες καταναλωτών που θέλουν να αυτοπαράγουν και αυτοκαταναλώνουν», µεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι αγρότες.

Πρόσβαση αγροτών στο δίκτυο

∆ύο είναι τα σηµεία τα οποία διευκολύνουν την υπόθεση της πρόσβασης των αγροτών στο δίκτυο µέσα από το σχέδιο νόµου µε τίτλο: «Εκσυγχρονισµός της Αδειοδοτικής ∆ιαδικασίας Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Αδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθµών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Πρόκειται για το άρθρο 87 (Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών ισχύος ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας- Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 56 του ν. 2367/1998) και το άρθρο 96 (Aύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συµψηφισµού και σταθµών αυτοπαραγωγής) Σύµφωνα µε την αιτιολογική έκθεση, µε το άρθρο 87 περί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, «…έχει σκοπό την ένταξη και των σταθµών αποθήκευσης ενέργειας, προκειµένου να αξιοποιείται αποτελεσµατικότερα η παραγωγή των ανανεώσιµων πηγών, επιβαλλοµένων των ίδιων περιορισµών για την εγκατάστασή τους µε τους σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ». ∆ηλαδή διευκολύνεται η δηµιουργία νέων υποσταθµών µε τα ίδια κριτήρια µε τα οποία δίνεται άδεια για εγκατάσταση πάνελ σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Αν και το εν λόγω ζήτηµα αποτελεί αγκάθι για αρκετούς συντελεστές της αγροτικής παραγωγής που βλέπουν τους κάµπους να γεµίζουν µε φωτοβολταϊκά, από την άλλη έρχεται να διευκολυνθεί η χωρητικότητα του δικτύου.

Από την άλλη, µε την προτεινόµενη ρύθµιση του άρθρου 96, «δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν εισήγησης του ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου και τροποποίησης του Κώδικα του Ε∆∆ΗΕ, να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος, προκειµένου να διευκολύνεται η ένταξη περισσότερης ισχύος σταθµών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στο δίκτυο. Λαµβάνεται πρόνοια για τη διάθεση των νέων αυτών περιθωρίων και την κατανοµή της νέας ισχύος στις εκάστοτε δράσεις (για την εγκατάσταση σταθµών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγών, αυτοπαραγωγών µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού, αυτοπαραγωγών µε εφαρµογή εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού, αυτοπαραγωγών του ειδικού προγράµµατος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστηµάτων), µε απώτερο σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα (Ε.Σ.Ε.Κ./ Β’ 4893/2019) ως προς τη διείσδυση των Α.Π.Ε., την αναχαίτιση των συνεπειών λόγω της 20 σφοδρής διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη διαµόρφωση πλαισίου για πιο ενεργητικά καταναλωτικά πρότυπα».

Σηµειώνεται ότι το προηγούµενο διάστηµα αρκετοί ήταν οι αγρότες που αναζήτησαν µέσω του net metering διέξοδο από τις υψηλές τιµές ρεύµατος, ωστόσο σταθερά τα τελευταία χρόνια, ελάχιστες είναι οι αιτήσεις που προχωρούν, αφού σήµερα η δυναµικότητα του δικτύου του ∆Ε∆∆ΗΕ είναι περιορισµένη και σε πολλά σηµεία κορεσµένη.

Πηγή: b2green

Υπηρεσίες Greenbuilding

Εξοικονομώ 2021 για ενεργειακή αναβάθμιση στην Αθήνα.

Εξοικονομώ 2021 και ενεργειακή αναβάθμιση με επιδότηση έως 75%. Όπως και τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ έτσι και το Εξοικονομώ 2021 επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση για κατοικίες - σπίτια μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Εμείς στην Greenbuilding αναλαμβάνουμε τη μελέτη, την κατασκευή και το σύνολο των εργασιών του προγράμματος Εξοικονομώ 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιδοτούμενες Εργασίες & ΕΣΠΑ

Επιδοτούμενες κατασκευεαστικές εργασίες με ΕΣΠΑ

Άριστη Ποιότητα κατασκευής
Εργασία από πιστοποιημένα συνεργεία
Εκσυγχρονισμός της επιχείρησης σας
Αύξηση των Πωλήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μηχανολογικές Μελέτες

Μηχανολογικές Μελέτες σε επαγγελματικούς χώρους, Πολυκατοικίες και νέες Κατασκευές

Η ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών μηχανικών της Greenbuildingσας παρέχει υπηρεσίες παροχής συμβουλών μηχανολογικού σχεδιασμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.