Σχεδιασμός κουζίνας: 5 Τύποι + 1 πρακτικός οδηγός για ανακαίνιση

Ακολουθείστε τις ιδέες που σας προτείνουμε και αποκτήστε μια νέα κουζίνα, πρακτική και οικονομική. 

Greenbuilding Σχεδιασμός κουζίνας

Σχεδιασμός κουζίνας: Το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την νέα σας κουζίνα είναι να γνωρίζετε αν θα κάνετε ριζική ανακαίνιση ή αν θα κρατείστε κάποια στοιχεία κάνοντας ένα φρεσκάρισμα και μια ανανέωση του χώρου.

Μελετήστε και δείτε τι έχετε ήδη και τι θέλετε να αλλάξετε με την ανακαίνιση. Δείτε τι θέλετε να κρατείστε και τι θέλετε να πετάξετε από την κουζίνα σας. Σας εξυπηρετεί η υπάρχουσα διάταξη της κουζίνας και του εξοπλισμού; Αλλάξτε μόνο ότι πιστεύετε ότι μπορεί να προσθέσει χρηστικότητα και όφελος στην καθημερινότητα σας.

Αν σκέπτεστε να αλλάξτε κατοικία τότε μια ολική ανακαίνιση στην κουζίνα ίσως να μην είναι για εσάς. Ο βασικός λόγος είναι ότι μια μεγάλη ανακαίνιση έχει κάποιο σημαντικό κόστος που δύσκολα θα το πάρετε πίσω από την πώληση του ακινήτου ή από τα ενοίκια στην πάροδο του χρόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές και ένα φρεσκάρισμα της κουζίνας.

Εάν θέλετε μια νέα κουζίνα υπάρχει πολύ μεγάλη επιλογή από κατασκευαστές που μπορούν να προσφέρουν έπιπλα και εξοπλισμό κουζίνας για όλα τα βαλάντια.

Ιδέες και σχεδιασμός κουζίνας.

Εάν επιθυμείτε μια εξολοκλήρου καινούργια κουζίνα, σκεφτείτε την διάταξη την λειτουργικότητα και τον τρόπο που χρησιμοποιείτε την υπάρχουσα κουζίνα σας. Καλό θα ήταν να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση της κουζίνας σας.

  • Πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεστε; Σκεφτείτε αν πραγματικά χρειάζεστε περισσότερο χώρο από αυτόν που έχετε τώρα.
  • Τι εξοπλισμό χρειάζεστε; Υπάρχει αρκετός χώρος για αυτόν;
  • Πρόκειται να βάλετε φυσικό αέριο για μαγείρεμα; Σκέπτεστε να βάλετε λέβητα φυσικού αερίου μέσα στην κουζίνα για θέρμανση και ζεστό νερό;
  • Πρόκειται να βάλετε κάποιο κλιματιστικό;
  • Θα αλλάξετε θέση στα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά; Η θέση της τελικής σύνδεσης με την αποχέτευση είναι σε γενικές γραμμές σταθερή. Γι’ αυτό και η  επιλογή της θέσης του νεροχύτη είναι πάντα συνδεδεμένη με την αποχέτευση.
  • Πρόκειται να βάλετε φωτισμό led, γυψοσανίδες με κρυφό φωτισμό; Έχει η κουζίνα φυσικό φωτισμό;
  • Θέλετε κάποια κομμάτια του εξοπλισμού να είναι γκρουπαρισμένα μαζί; Θέλετε π.χ. το ψυγείο κοντά με τη εστία και τον πάγκο;
  • Πόσο μεγάλο πάγκο θέλετε; Θέλετε να είναι κοντά στην κουζίνα; Από τι υλικά θέλετε τον πάγκο;
  • Θέλετε να έχετε και χώρο για το γεύμα της οικογένειας;
  • Που θα βάλετε τα πιάτα και μαγειρικά σκεύη; Έχετε πολλά γκατζετάκια και εξοπλισμό που πιάνει χώρο;
  • Πρόκειται να αντικαταστήσετε τα κουφώματα;

Σκεφτείτε την χρήση που κάνετε σήμερα στην κουζίνα σας και πως θα θέλατε να είναι η ανακαινισμένη κουζίνα στο σπίτι σας. Στην συνέχεια καταγράψτε όλους τους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν π.χ. φωταγωγός, θέσεις πόρτας και παραθύρων, θέση ψυγείου κλπ.

Βασικοί τύποι κουζίνας

Το πιο σημαντικό στον σχεδιασμό της κουζίνας σας είναι η επιλογή του τύπου. Δείτε παρακάτω τους πιο συνηθισμένους τύπους από κουζίνες και τις κατόψεις τους :

Σχεδιασμός κουζίνας - Τύπος "L" & "U" & "G".

Greenbuilding Σχεδιασμός κουζίνας σχήμα LΣχεδιασμός κουζίνας - Τύπος "L" ή "γωνία".

Είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος κουζίνας. Η διάταξη “L” με τους μοντέρνους σχεδιασμούς των σπιτιών τα Loft και τα studio είναι σε μεγάλη ζήτηση. Η γωνιακή κουζίνα πιάνει δυο κάθετους συνεχόμενους τοίχους και μπορεί να ποικίλει στις διαστάσεις ανάλογα με το μέγεθος της κουζίνας.

Είναι πολύ εύχρηστη ειδικά όταν οι καλεσμένοι βρίσκονται μέσα στον χώρο της κουζίνας. Αν προσθέστε δε και ένα τραπέζι με καρέκλες μπορείτε να έχετε μια κουζίνα-τραπεζαρία μαζί.

 

Σχεδιασμός σε μια κουζίνα σχήματος ΠΣχεδιασμός κουζίνας - Τύπος "U" ή "Π".

Είναι ένας συνηθισμένος τύπος κουζίνας βασικά σχεδιασμένος για ένα μάγειρα. Η διάταξη “U” περιορίζει κάπως τον χώρο μιας  δεν αφήνει χώρο για τραπέζι και καρέκλες.

Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στη θέση του πλυντηρίου πιάτων σε σχέση τη θέση του νεροχύτη. Το ψυγείο μπορεί να βγει έξω από το περίγραμμα “U” για να δώσει περισσότερο χώρο. Γενικά η κουζίνα σε σχήμα "Π"  προσφέρει μεγάλη δυνατότητα αποθηκευτικού χώρου και επιφανειών εργασίας.

 

GREENBUILDING Σχεδιασμός στην κουζίνα σχήμα GΣχεδιασμός κουζίνας - Τύπος "G".

Το σχέδιο "G" στην κουζίνα είναι μια ενισχυμένη έκδοση του σχεδίου "U". Είναι ουσιαστικά μια κουζίνα "G" με μια προέκταση  στη μια μεριά. Η προέκταση συνήθως είναι χώρος μαγειρέματος ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τραπεζαρία.

Η κουζίνα αυτή είναι λειτουργική και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε σχεδιασμό open space.Είναι ιδανική για μικρές κουζίνες. Η κουζίνα με το σχέδιο "G" είναι από τις πιο λειτουργικές και  ελαστικές κουζίνες διευκολύνοντας τον κόσμο να μπαίνει και να βγαίνει.

Δεν είναι τόσο λειτουργική για μεγάλες κουζίνες, δημιουργεί έναν μεγάλο χώρο που μένει αναξιοποίητος.

Σχεδιασμός κουζίνας - Τύπος "Παράλληλη" & "Ενός τοίχου".

greenbuilding Σχεδιασμός στην κουζίνα Παράλληλων επιφανειώνΣχεδιασμός κουζίνας - Τύπος "Παράλληλη".

Ο τύπος αυτός κουζίνας είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός για την μαγειρική. Από τη μια μεριά μπορεί να είναι το ψυγείο και από την άλλη μεριά η κουζίνα και ο νεροχύτης. Η κουζίνα αυτή πιάνει δυο παράλληλους τοίχους και είναι ιδανική για μικρούς χώρους.

Η παράλληλη διάταξη της κουζίνας δεν αφήνει αρκετό χώρο για τραπεζοκαθίσματα και άρα είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας επιπλέον χώρος για τραπεζαρία.

 

greenbuilding Σχεδιασμός στην κουζίνα σχήμα ευθύγραμμηΣχεδιασμός κουζίνας - Τύπος "Ενός τοίχου".

Ο σχεδιασμός αυτός συναντάται ως επί το πλείστον σε μικρά σπίτια. Όλος ο εξοπλισμός οι συσκευές, πιάτα και υλικά είναι όλα σε μια μεριά και σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο. Συνήθως ο νεροχύτης είναι κοντά με το ψυγείο για να υπάρχει ευκολία στον καθαρισμό.

Πιο δύσκολο σε αυτόν το τύπο κουζίνας είναι η εύρεση χώρου πάγκου εργασίας και επεξεργασίας των τροφίμων. Αν πρέπει να μαγειρέψουν δυο άτομα τότε η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη.

Ο σχεδιασμός κουζίνας "Ενός τοίχου" μπορεί να συνδυαστεί άψογα και με μια παράλληλη νησίδα για αποθηκευτικό χώρο.

Αυτές είναι κάποιες βασικές οδηγίες για τον σχεδιασμό κουζίνας. Διαβάστε προσεκτικά και λάβετε υπόψιν τα δεδομένα που έχετε πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση της κουζίνας σας.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.