Αποχαιρετήστε τις επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά Greenbuilding

Επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά ΗΠΑ: Μέσα στο 2016 οι ΗΠΑ θα γίνει γνωστό εάν στις ΗΠΑ μπορεί να επιβιώσει το μοντέλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς την κρατική υποστήριξη. Το σημαντικότερο μέρος της έκπτωσης φόρου για την ηλιακή ενέργεια θα λήξει στο τέλος του 2016 ενώ το μεγαλύτερο για την αιολική ενέργεια έχει λήξει ήδη.

Οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις έχουν επιφέρει στους κατασκευαστές-επενδυτές 24 δισεκατομμύρια δολάρια για το διάστημα 2008 - 2014, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.
Αυτό οδήγησε σε 12-πλάσια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος την τελευταία δεκαετία, βοηθώντας στη μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10% ετησίως.

Η αιολική και ηλιακή ενέργεια μαζί στις ΗΠΑ εξακολουθεί να παράγει λιγότερο από το 5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι περικοπές στις επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά είναι επακόλουθες του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν και οι δυο βιομηχανίες από τον φθηνό άνθρακα-λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης NYSE Bloomberg , συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων εταιρειών SunEdison και της First Solar, έχει μειωθεί περίπου 35% από τον Ιούνιο. Ένας αντίστοιχος δείκτης για τις εταιρείες παραγωγής ρεύματος με ανεμογεννήτριες είναι κάτω 20%.

Οι εταιρείες εκμετάλλευσης αγωνίζονται να τελειώσουν τα έργα πριν από το τέλος του 2016. Περισσότερα από 8,5 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος θα μπουν στο δίκτυο το 2015, ακολουθούμενα από τουλάχιστον άλλα 11 γιγαβάτ το 2016, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance. Χωρίς την έκπτωση φόρου, η οποία αποδίδει 30% του κόστους ενός έργου, η BNEF αναμένει οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2017 για να μειωθεί περίπου 70%.

Ο κ. Rhone Resch, επικεφαλής της ομάδας του εμπορίου Solar Energy Industries Association, λέει η μείωση των φορολογικών κινήτρων θα μπορούσε να κοστίσει στη βιομηχανία 100.000 θέσεις εργασίας και να διαγράψει $ 25 δισεκατομμύρια οικονομικής δραστηριότητας. Παρ’όλες τις επιδοτήσεις, η παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά παραμένει στις περισσότερες περιοχές της χώρας (ΗΠΑ) πιο ακριβή από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και τα πυρηνικά. Σύμφωνα με το Bloomberg χωρίς τις επιδοτήσεις, η ηλιακή παραγωγή ρεύματος είναι 35% έως 40%.

Τα αιολικά πάρκα και η παραγωγή ρεύματος με την αιολική ενέργεια είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι νέες εγκαταστάσεις μειώθηκαν 90% το 2013, όταν έληξε η μεγαλύτερη ομοσπονδιακή επιδότηση. Η $ 23 ανά μεγαβατώρα έκπτωση φόρου που αναδρομικά επεκτάθηκε για να καλύψει τα έργα υπό κατασκευή το 2014 παραμένει σε εκκρεμότητα. Αλλά ακόμη και χωρίς την έκπτωση φόρου οι ανεμογεννήτριες τώρα μπορούν να ανταγωνιστούμε την παραγωγή με τα ορυκτά καύσιμα στις περιοχές του Τέξας και την Οκλαχόμα.

Οι ΗΠΑ από ότι φαίνεται ακολουθούν το παράδειγμα της Ευρώπης. Μετά από χρόνια επιδοτήσεων των ανανεώσιμων πηγών, η Γερμανία, η Ισπανία, και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν περικόψει πρόσφατα τις τιμές αυτών. Τον Ιανουάριο το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να μειώσει τις επιδοτήσεις για ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες έως 87%.
Αυτό είναι μέρος του ενός επενδυτικού κύκλου που κινείται σε φάσεις σε όλο τον κόσμο, λέει ο Jigar Shah, ο ιδρυτής της SunEdison. «Τα κίνητρα δημιούργησαν μια παγκόσμια βιομηχανία που τώρα μπορεί να κινηθεί σε νέες αγορές. Πρώτα ήταν η Ευρώπη, στη συνέχεια, η Αμερική, και τώρα είναι η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική. "

Πηγή

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.