Τι είναι ένα άρρωστο κτίριο και πώς το καταλαβαίνουμε;

άρρωστο κτίριο γρεενβθιλδινγ

Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε να σας λένε ότι το κτίριο στο οποίο ζείτε ή εργάζεστε είναι «άρρωστο»; Σίγουρα θα ξαφνιαζόσασταν! Κι είναι λογικό αφού δεν έχουμε συνηθίσει να ακούμε αυτό τον όρο να αναφέρεται σε κτίρια.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει και τι είναι ένα άρρωστο κτίριο. Ένα κτίριο είναι άρρωστο όταν δημιουργεί τέτοιο περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε αυτό αρρωσταίνουν κι αυτοί. Με ποιο τρόπο μας αρρωσταίνει ένα κτίριο θα αναρωτηθείτε. Οι άνθρωποι που κατοικούν ή δουλεύουν σε ένα άρρωστο κτίριο εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, δύσπνοιας, υπνηλίας, πονοκεφάλους, αλλεργίες και ερεθισμούς στο δέρμα.

Ποιες είναι οι αιτίες της εσωτερικής ρύπανσης ενός κτιρίου;

Ο αμίαντος, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως μονωτικό υλικό, μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για την υγεία. Εξίσου επικίνδυνη μπορεί να είναι και η αφαίρεσή του από παλαιότερα κτίρια.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι επίσης βλαβερό για την υγεία. Στο εσωτερικό των κτιρίων απελευθερώνεται από τις κουζίνες φυσικού αερίου, από τις θερμάστρες πετρελαίου και φυσικά…από το κάπνισμα!

Τα διάφορα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε αποτελούν εξίσου έναν παράγοντα ρύπανσης των κτιρίων. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και πολύ σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στην εμφάνιση υγρασίας και μούχλας στα κτίρια. Άτομα με αλλεργίες ή άσθμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα όταν εκτίθενται σε υγρασία, για αυτό χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση όταν αυτή εμφανίζεται.

Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα κλιματιστικά μηχανήματα τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται τακτικά προκειμένου να αποφεύγεται η πιθανότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών και ιών σε αυτά.

Συμπερασματικά, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας είναι να φροντίζουμε για τον τακτικό και επαρκή αερισμό του κτιρίου. Ο καλός εξαερισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε ένα κτίριο και να το απαλλάξουμε από τις χημικές ουσίες. Άλλωστε όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πει «άνοιξε λίγο το παράθυρο να μπει καθαρός αέρας»!

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.