Αντικατάσταση κουφωμάτων: Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν την αλλαγή

αντικατάσταση κουφωμάτων Greenbuilding

Αντικατάσταση κουφωμάτων: Διαβάστε αυτές τις Πρακτικές συμβουλές πριν αλλάξτε τα κουφώματα του σπιτιού σας. 

Τι χρειάζεται να προσέξω πριν προχωρήσω στην αντικατάσταση κουφωμάτων; Ποια είναι τα ιδανικά κουφώματα για το χώρο μου; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μας απασχολούν όταν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην αλλαγή κουφωμάτων.

Ο χώρος που ζούμε και εργαζόμαστε πρέπει να είναι άνετος, λειτουργικός και παράλληλα να μας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας. Τα κουφώματα αποτελούν το μέσο επικοινωνίας του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον εξασφαλίζοντας μας φως, αέρα αλλά και οπτική επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο. Συγχρόνως βέβαια συμβάλλουν και στην αισθητική του κτιρίου αφού αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εικόνας του. Για όλους αυτούς τους λόγους η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι σοβαρή υπόθεση και χρειάζεται να προσέξουμε ορισμένα πράγματα πριν αποφασίσουμε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα κουφώματα στη θερμομόνωση του κτιρίου. Όσοι έχουμε ζήσει σε σπίτι που είχε παλαιού τύπου ξύλινα κουφώματα ξέρουμε πόσο σημαντικές απώλειες είχαμε στη θέρμανση και την ψύξη του. Ένα από τα βασικότερα σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε λοιπόν όταν θέλουμε να κάνουμε αντικατάσταση κουφωμάτων είναι οι θερμομονωτικές τους ιδιότητες, ώστε να περιορίσουμε τις θερμικές απώλειες και να διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου.

Παράλληλα, με τη θερμομόνωση τα κουφώματα μας προσφέρουν και ηχομόνωση για αυτό χρειάζεται να ελέγξουμε και τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα κρατήσουμε μακριά από το χώρο μας τους ενοχλητικούς θορύβους.

Η αντοχή στις καιρικές συνθήκες είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό τους που χρειάζεται την προσοχή μας πριν κάνουμε αντικατάσταση κουφωμάτων. Είναι σημαντικό τα κουφώματα να αντέχουν στις εναλλαγές της θερμοκρασίας (ζέστη – κρύο) αλλά και στη βροχή και το χιόνι. Ειδικά στην περίπτωση της βροχής, έχει σημασία να υπάρχει στο κούφωμα κάποιο σημείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται και από κει θα μπορούν να απορρέουν τα νερά της βροχής. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αντοχή τους είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες (ειδικά αν μένουμε σε κεντρικό σημείο όπου υπάρχουν πολλά καυσαέρια) όπως επίσης και το αλάτι της θάλασσας, για τις περιπτώσεις που το κτίριο βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή.

Καθώς τα κουφώματα «δουλεύουν» καθημερινά είναι απαραίτητο να είναι ανθεκτικά στη συνεχή χρήση αλλά και να ανοιγοκλείνουν εύκολα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη δύναμη κάθε φορά που θα τα ανοίγουμε ή θα τα κλείνουμε. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να καθαρίζονται και να συντηρούνται εύκολα. Κάτι τέτοιο βοηθά στην εξασφάλιση της μακροζωίας τους αφού όσο πιο εύκολος είναι ο καθαρισμός και η συντήρησή τους τόσο πιο συχνά θα μπορούμε να τα φροντίζουμε.

Τέλος, τα κουφώματα πρέπει να μας εξασφαλίζουν άνετη οπτική επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον χωρίς να περιορίζουν την ορατότητά μας αλλά και να αφήνουν το φως να μπει στο σπίτι για τον καλύτερο φυσικό φωτισμό του χώρου μας.

Αλλάξτε κουφώματα με το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον

Αφήστε τα στοιχεία σας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.