Πλαφόν στις τιμές των κλιματιστικών

Πλαφόν στις τιμές των κλιματιστικών: Ύστερα από την ανακοίνωση του προγράμματος Αλλάζω Συσκευή οι τιμές στην αγορά των κλιματιστικών έχουν μεταβληθεί έντονα. Η αγορά των κλιματιστικών και η ζήτηση για κλιματιστικά έχει εκτοξευθεί. Φυσικά πάρα πολλοί επαγγελματίες δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα λόγω της ιδιαιτερότητας και λόγω των απαραίτητων δικαιολογητικών των οποίον θα πρέπει να μαζευτούν, όπως και η διαχείριση του φακέλου. Έτσι ανταγωνισμός έχει μικρύνει αισθητά και οι τιμές από αυτούς οι οποίοι θα διαχειριστούν αυτό το πρόγραμμα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Πλαφόν στις τιμές των κλιματιστικών

Φυσικά δεν είναι μόνο τα κλιματιστικά αλλά είναι και οι καταψύκτες και τα ψυγεία όπως ορίζει και το πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή. Άλλα λόγω των συγκυριών το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στην αντικατάσταση των παλιών κλιματιστικών.

«Ετοιμάζουμε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά. Θα μπουν και αυτά στην γενική διάταξή μας που ισχύει»

Πλαφόν στις τιμές από τα κλιματιστικά

Η δυσκολία αυτή παρατηρήθηκε στην αγορά και ενημερωνόμαστε συνεχώς από πελάτες μας για το συγκεκριμένο θέμα. Δεχθήκαμε ερωτήματα σχετικά με τις ανατιμήσεις αλλά και την δυσκολία να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακίνητων την συμμετοχή τους.

" Ανέβηκαν οι τιμές στα ψυγεία ή είναι η ιδέα μου; Επίσης μια απορία,αν οι συσκευές πρέπει να πάνε για ανακύκλωση γιατί θα πρέπει να έρθει τεχνικός να δει αν λειτουργούν; "

"Δύο ερωτήσεις:
Με μια πρώτη έρευνα δεν κατάφερα να βρω καταψύκτη τύπου μπαούλο με ενεργειακή κλάση πάνω από D.
Γνωρίζουμε το γιατί;
Και δεύτερον η αλλαγή του κλιματιστικού θεωρώ ότι δεν συμφέρει γιατί πέρα από το κόστος της αγοράς πρέπει να υπολογίσει κάποιος και το κόστος απεγκαταστασης του παλιού κλιματιστικού και εγκατάστασης του νέου , το συνόλου των οποίων εργασιών είναι χοντρικά 150-180 €!!!"

"Θα έπρεπε όμως να μην σε αναγκάζει σώνει και καλά να αλλάξεις συσκευές μέχρι 16 Σεπτεμβρίου! Ας άφηναν περιθώριο μέχρι 31 Δεκεμβρίου να μαζέψουμε χρήματα μέχρι τότε!"

Δηλώσεις Υπουργού

Το Υπουργείο έλαβε γνώση σχετικά τα αρμόδια υπουργεία Ελλάδος Σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις Στις τιμές των κλιματιστικών και πρόκειται να βάλουν ένα πλαφόν Στις τιμές των κλιματιστικών θα πρέπει να υπάρχει κάποια ομοιότητα και Αρμονία στο ποσοστό κέρδους Που κάποιος πουλούσε ένα κλιματιστικό πριν και μετά από το πρόγραμμα αλλάζω συσκευή Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο πρώτο πρόγραμμα και Αναφέρθηκε εκτενώς στο πλαφόν των δήμων των κλιματιστικών στην αισχροκέρδεια και στον τρόπο τον οποίον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα.

«Ετοιμάζουμε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αύριο στην βουλή με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά. Θα μπουν και αυτά στην γενική διάταξή μας που ισχύει» ανακοίνωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται γιατί παρατηρήθηκε, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των κλιματιστικών σε πολλά καταστήματα, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο». «Άρα και τα κλιματιστικά θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη. Και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την επιβολή προστίμων δεν θα δοθεί η επιδότηση» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια στην αγορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε βάλει το νόμιμο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και προσπαθούμε να σφίξουμε την αγορά όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε. Από την άλλη, συμπλήρωσε, έχουμε έναν πληθωρισμό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μ.ο. για δύο λόγους. Εξηγώντας ποιοι είναι αυτοί, διευκρίνισε ότι «ο ένας λόγος είναι καθαρά στατιστικός, καθώς εμείς το α’ εξάμηνο του 2021 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό, άρα ξεκινάμε από χαμηλότερη βάση και το δεύτερο είναι ότι έχουμε μεγάλη ανάπτυξη και όταν η οικονομία αναπτύσσεται ένα από αυτά που παράγει είναι και ο πληθωρισμός». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εκτίμηση της Κομισιόν και των υπηρεσιών στην χώρα μας είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο αυτή η ψαλίδα θα κλείσει.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι στους φόρους των καυσίμων δεν θα αλλάξει κάτι.

«Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο πίσω στην κρίση, όπως έχει αποδείξει μέχρι τώρα και καταλαβαίνουμε ότι το να είναι ο πληθωρισμός πάρα πολύ υψηλός και η ακρίβεια πολύ έντονη πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα που πιέζονται πολύ. Είναι κοινωνικά άνισος ο πληθωρισμός, οι επιπτώσεις του δηλαδή. Άρα η κυβέρνηση σίγουρα μελετάει, θα μελετήσει και θα πάρει μέτρα όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε όλα για να μπορέσει να μειώσει αυτή την κοινωνική ανισότητα. Όσο η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά και μέχρι στιγμής πηγαίνει, τόσο δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια που επιστρέφουν στους συμπολίτες μας» ανέφερε ο Υπουργός. Ερωτηθείς αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ξανά η επιταγή της ακρίβειας, τόνισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Ανάπτυξης είναι υπέρ κάθε είδους μέτρου που αντέχει ο προϋπολογισμός και το οποίο θα βοηθήσει να μειωθούν αυτές οι κοινωνικές ανισότητες. «Είμαι υπέρ κάθε μέτρου που θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν βγάζουν τον μήνα να τον βγάζουν. Δεν θέλω να αισθάνομαι ότι εμείς που είμαστε σε μια καλύτερη μοίρα αδιαφορούμε για αυτούς που είναι σε λίγο χειρότερη μοίρα από εμάς» τόνισε.

Αναφορικά με την κεντρική ευρωπαϊκή στάση στο πρόβλημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να κόψει πάλι χρήμα. «Το να δώσεις πολύ χρήμα σε εποχή ψηλού πληθωρισμού δεν είναι εύκολο. Ο πληθωρισμός μας είναι κατά 75% οφειλόμενος στην ενέργεια» ανέφερε.

Στο ευρύτερο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ίσως αυτή την στιγμή έχουμε μπροστά μας μια νέα φάση, καθώς, συνέχισε «εάν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα φυσικού αερίου οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας θα είναι εντελώς απρόβλεπτες κατά συνέπεια δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τις τιμές των καυσίμων».

Πιο ειδικά, η Ελλάδα στο κομμάτι της επάρκειας είναι και θα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς εκείνες ήδη παίρνουν ήδη πολύ σκληρά μέτρα, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός στην Γερμανία που νοικιάζει περίπου 500.000 σπίτια ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει τον θερμοστάτη για τον χειμώνα στους 18 βαθμούς.
Χωρίς υποχρεωτικότητα στην Ελλάδα οι συστάσεις της Ευρώπης για την κατανάλωση ενέργειας

«Στην Ελλάδα δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί να πάρουμε τέτοιου τύπου μέτρα, όμως για να είμαι απολύτως ειλικρινής και η κουβέντα να μην γίνεται ποτέ στο κομμάτι της κατανάλωσης είναι σαν να ζούμε σε άλλο κόσμο. Όταν σε μια συνέντευξη ο κ. Σκρέκας είπε κάτι για τον θερμοσίφωνα είχε γίνει πανζουρλισμός. Οι συστάσεις αυτές έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ελλάδα δεν θα αποκτήσουν υποχρεωτικότητα μεν, αλλά πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι τον χειμώνα που έρχεται θα έχουμε την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση μετά τον ΒΠΠ.

 

Πηγή: ΕΡΤ & b2green

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.