Δροσιά στο σπίτι : Συμβουλές για να έχετε καλή ψύξη στο σπίτι.

Δροσιά στο σπίτι: Υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από την χρήση του κλιματιστικού. Πρακτικές συμβουλές για δροσιά και άνεση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ψύξη και δροσιά στο σπίτι tips και συμβουλές από την Greenbuilding

 

Μπορεί όταν μιλάμε για ψύξη στο σπίτι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό να είναι το κλιματιστικό. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για την ψύξη του σπιτιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα που προσφέρουν μεγάλη οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ένας σωστός συνδυασμός θερμομόνωσης, σκίασης, εξαερισμού και αντικατάστασης των παλιών κουφωμάτων μπορεί να προσφέρει άριστη ψύξη στο σπίτι με την λιγότερη δαπανούμενη ενέργεια. Υπάρχουν λύσεις και τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να μειωθεί η ανάγκη αλλά και τα φορτία για κλιματισμό. Καλό είναι πριν επιλέξτε κάποιο κλιματιστικό να ενημερωθείτε για τον τρόπο που λειτουργεί η θέρμανση και ο κλιματισμός.

Έξυπνες συμβουλές για δροσιά στο σπίτι

  • Εάν έχετε τέντες φροντίστε να είναι κατεβασμένες κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Κλείστε τα πατζούρια κατά την διάρκεια της ημέρας, ειδικά στις πλευρές του σπιτιού με έντονη ηλιοφάνεια. Με αυτόν το τρόπο θα μειώστε την θερμότητα του ηλίου που θα μπει μέσα στο σπίτι.
  • Κατά την διάρκεια του λουτρού-μπάνιου αλλά και του μαγειρέματος παράγεται επιπλέον θερμότητα και υγρασία στο σπίτι. Αφήστε το εξαεριστήρα αναμμένο για 15 έως 20 λεπτά μετά την χρήση. Εάν πρόκειται να αντικαταστήστε τον εξαεριστήρα αγοράστε ένα μοντέλο υψηλής ενεργειακής κλάσης.
  • Κάντε τακτική συντήρηση στα κλιματιστικά. Θα έχετε καλύτερη απόδοση και οικονομία στην χρήση.
  • Προγραμματίστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σας σε υψηλότερες θερμοκρασίες (το καλοκαίρι). Θα έχετε μεγαλύτερη οικονομία. Επίσης όταν κοιμάστε μπορείτε να ενεργοποιήστε τον χρονοδιακόπτη του κλιματιστικού.
  • Αγοράστε κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Εμποδίστε την συγκέντρωση της θερμότητας.

Με την διαδεδομένη χρήση των κλιματιστικών τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος για να δροσιστείτε είναι να περιορίσετε την χρήση του κλιματιστικού. Πως όμως γίνεται να αυτό; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να εμποδίσετε τη συγκέντρωση της θερμότητας στο σπίτι.

Κρατήστε την θερμότητα έξω από το σπίτι. Αποφύγετε δραστηριότητες που παράγουν θερμότητα στον χώρο. Χρησιμοποιήστε τον εξαερισμό του σπιτιού. Αυτές είναι κάποιες απλές συμβουλές για να μειώσετε την συγκέντρωση περίσσιας θερμότητας στο σπίτι.

Για να κρατήστε την θερμότητα έξω από το σπίτι πρέπει να μελετήσετε και να επανεξετάστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο κατασκευής του σπιτιού σας. Το πιο σημαντικό στοιχείο για δροσιά και ψύξη στο σπίτι είναι η θερμομόνωση. Η θερμομόνωση στους τοίχους αλλά ειδικότερα στις οροφές είναι κάτι που βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης και μειώνει το κόστος για κλιματισμό. Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον επιδοτεί τις εργασίες θερμομόνωσης των κατοικιών μέχρι και 70%.

Τις ζεστές μέρες αποφύγετε το μαγείρεμα στον φούρνο ή την κουζίνα του σπιτιού. Το μαγείρεμα είναι μια μεγάλη πηγή θερμότητας για το σπίτι. Μπορείτε αντί να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο να μαγειρέψτε κάτι σε ένα μάτι ή να ζεστάνετε ένα φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν πάλι πρόκειται να χρησιμοποιήστε τον φούρνο βεβαιωθείτε πως ο εξαεριστήρας της κουζίνας είναι ενεργός.

Το μπάνιο στην μπανιέρα και το πλύσιμο των ρούχων είναι κάποιες άλλες δραστηριότητες που καλό είναι να αποφεύγονται τις πολύ ζεστές ημέρες. Αντί για μπάνιο μπορείτε να κάνετε ένα ντους. Και πάλι θα πρέπει να χρησιμοποιήστε τον εξαεριστήρα του μπάνιου έτσι ώστε να διώξτε την θερμότητα αλλά και την υγρασία από τον χώρο.

Ψύξη στο σπίτι με ανεμιστήρες οροφής.

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι οι πιο λειτουργικοί ανεμιστήρες για το σπίτι. Από τους διαφορετικούς τύπους ανεμιστήρα οι ανεμιστήρες οροφής είναι οι πιο ενδεδειγμένοι για την καλύτερη ψύξη στο σπίτι. Οι ανεμιστήρες οροφής λειτουργούν αποδοτικά σε θερμοκρασίες έως 34-35 βαθμών Κελσίου. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμό με το κλιματιστικό μειώνοντας αισθητά το έργο που έχει να παράγει το κλιματιστικό.

Η καλύτερη θέση που μπορούν να εγκατασταθούν είναι σε ύψος 2,5- 2,8 μέτρων από το δάπεδο. Η ιδανική θέση λειτουργίας των ανεμιστήρων οροφής είναι γύρω στα 25 εκατοστά από το ταβάνι και τουλάχιστον 50 εκατοστά από τους τοίχους.

Οι ανεμιστήρες οροφής κυκλοφορούν τον αέρα μέσα στο χώρο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο ρεύμα που δίνει δροσιά στο σπίτι. Προφανώς οι μεγαλύτεροι ανεμιστήρες μπορούν και κυκλοφορούν περισσότερο αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ένας ανεμιστήρας με διάμετρο 1 μέτρο μπορεί να δροσίσει άνετα ένα δωμάτιο 20 τ.μ.

Οι ανεμιστήρες με μακρύτερα πτερύγια μπορούν να παρέχουν δροσιά με μικρότερη ταχύτητα του αέρα. Οι ανεμιστήρες αυτοί έχουν πρακτική εφαρμογή στο γραφείο του σπιτιού ή σε κάποιο άλλο χώρο με χαρτιά, εφημερίδες κλπ.

Δροσιά στο σπίτι με κλιματιστικό.

Τα περισσότερα πλέον σπίτια στην χώρα μας έχουν τουλάχιστον ένα κλιματιστικό. Τα κλιματιστικά μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής και προσφέρουν δροσιά στο σπίτι άμεσα και αποτελεσματικά.

Τα κλιματιστικά χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να μεταφέρουν την θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού στο περιβάλλον. Τα κλιματιστικά δουλεύουν με ένα τρόπο παρόμοιο με αυτόν του ψυγείου.

Τα κλιματιστικά ψύχουν το χώρο με την εσωτερική μονάδα που λέγεται εξατμιστής ενώ αποδίδουν την θερμότητα στο περιβάλλον με την εξωτερική μονάδα που λέγεται συμπυκνωτής. Ο συμπιεστής του κλιματιστικού μεταφέρει το ψυκτικό υγρό μεταξύ του εξατμιστή και του συμπυκνωτή. Το ψυκτικό υγρό εξατμίζεται στην εσωτερική μονάδα τραβώντας ταυτόχρονα την περίσσια θερμότητα του αέρα. Το ζεσταμένο πλέον ψυκτικό έχει μετατραπεί σε αέριο και περνά από τον συμπυκνωτή όπου μετατρέπεται σε υγρό, αποδίδοντας την θερμότητα του δωματίου στο περιβάλλον.

Τώρα ξέρετε την επομένη φορά που θα κάνει ζεστή και θέλετε δροσιά στο σπίτι, μπορείτε να επακολουθήσετε τις συμβουλές που σας δώσαμε. Αν πάλι θέλετε να κάνετε μια ανακαίνιση στο σπίτι με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, τότε σίγουρα θα πρέπει να  συμπεριλάβετε θερμομόνωση και αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων στην ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Πηγή: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος  , ΥΠΕΚΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.