Ευρωπαϊκό Εξοικονομώ κατ οίκον

Από ότι φαίνεται το Εξοικονομώ θα εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προγράμματα Εξοικονομώ 2021, Αυτονομώ ή όπως ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει σαν πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον επιδοτούν την ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ενέργεια η εξοικονόμηση της ενέργειας στα σπίτια γίνεται επιτακτική ανάγκη. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σίγουρο πως θα προχωρήσει σε όλα τα μέλη κράτη με προγράμματα τα οποία έχουν αντίστοιχα εφαρμοστεί επιτυχώς και στη χώρα μας. Μιλάμε ότι πλέον η Ελλάδα έχει εμπειρία από το πρώτο Εξοικονομώ κατ οίκον μέχρι το Εξοικονομώ 2021. Έτσι λοιπόν το Πανευρωπαϊκό Εξοικονομώ προτείνεται για όλες τις χώρες.

Ευρωπαϊκό Εξοικονομώ

Kataskevi

Greenbuilding

Πρόσκληση-έκκληση προς τις εθνικές και περιφερειακές αρχές που διαχειρίζονται ευρωπαϊκούς πόρους στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε για την υλοποίηση ενός πανευρωπαϊκού «εξοικονομώ κατ’ οίκον» απηύθυναν η Ευρωπαία Επίτροπος για την Πολιτική Συνοχής Ελίζα Φερέιρα και η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Λιλιάνα Πάβλοβα.

Τα παράδειγματα της Λιθουανίας και της Ελλάδος όμως δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Οι δύο αξιωματούχοι παρουσίασαν τη Δευτέρα έναν οδηγό για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και κατοικιών, που βασίζεται σε καλές πρακτικές που ακολούθησαν χώρες όπως η Λιθουανία (πρόγραμμα Jessica) και η Ελλάδα (Εξοικονομώ-Αυτονομώ).

Με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να αυξομειώνονται ανάλογα με τις διαθέσεις του Πούτιν και τις τιμές ενέργειας στα ύψη, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής-ενεργειακής ασφάλειας.

Δεδομένου όμως του τεράστιου όγκου παλαιών κατοικιών στις Ευρωπαϊκές χώρες, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αρκεί για να χρηματοδοτήσει την ανακαίνισή τους.

Είναι εκ των πραγμάτων αναγκαία επομένως η μόχλευση των περιορισμένων διαθέσιμων δημόσιων πόρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδότησης από τράπεζες ώστε να προχωρήσει το γιγαντιαίο σε μέγεθος έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών και των κυβερνητικών κτιρίων. Για τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ όμως το να συνδυάσουν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, δηλαδή ευρωπαϊκή επιδότηση και φθηνά δάνεια σε ένα πακέτο, φαίνεται βουνό και εξαιρετικά περίπλοκο.

Τα παράδειγματα της Λιθουανίας και της Ελλάδος όμως δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Οι υπηρεσίες της Κομισιόν και της ΕΤΕπ προτείνουν ένα πρακτικό οδηγό για τις εθνικές αρχές που διαχειρίζονται τους πόρους συνοχής και του ταμείου ανάκαμψης στα κράτη μέλη ώστε να κάνουν το ίδιο.

Στους Έλληνες, το προτεινόμενο μοντέλο-οδηγός που παρουσιάστηκε είναι γνωστό: με κίνητρο τη μερική δημόσια επιδότηση για την αναβάθμιση της κατοικίας, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες καταθέτουν σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης (αντλίες θερμότητας, ενεργειακά κουφώματα, ηλιακοί, φωτοβολταϊκά, κλπ) και εξασφαλίζουν το υπόλοιπο της χρηματοδότησης από ίδιους πόρους και τραπεζικό δανεισμό με προνομιακούς όρους χάρη στη στήριξη της ΕΤΕπ και τις εγγυήσεις των ευρωπαϊκών πόρων προς τις τράπεζες. Έτσι, τα διαθέσιμα κονδύλια των εθνικών ΕΣΠΑ μοχλεύονται και επιτυγχάνεται η αναγκαία επιτάχυνση της ενεργειακής αναβάθμισης. Αρκεί βέβαια η πρόσκληση να εισακουστεί και οι εθνικές αρχές στα υπόλοιπα κράτη μέλη ακολουθήσουν τον αναλυτικό μπούσουλα του χρηματοδοτικού εργαλείου που έθεσαν στη διάθεσή τους η ΕΤΕπ και η Κομισιόν.

Αυτά ως προς την Ευρώπη το πρόγραμμα καλά κρατεί και συνεχίζεται εδώ στη χώρα μας με το πρόγραμμα εξοικονομώ 2020 ένα να τρέχει και Στην παρούσα φάση θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου

Πηγή : Reporter

Υπηρεσίες Greenbuilding

Εξοικονομώ Αυτονομώ & Greenbuilding Διαμερίσματα και Πολυκατοικίες

•Αναλαμβάνουμε το δικό σας σπίτι.
•Αναλαμβάνουμε το σύνολο εργασιών του προγράμματος
•Οι μηχανικοί μας επιβλέπουν τις εργασίες σε όλες τις φάσεις της κατασκευής του σπιτιού σας.
•Παραδίδουμε το έργο με όλα τα πιστοποιητικά.
•Σας εκπαιδεύουμε για την σωστή χρήση του εξοπλισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγκατάσταση θέρμανσης

•Στην Greenbuilding έχουμε μεγάλη εμπειρία σε συστήματα θέρμανσης.
•Η Greenbuilding θα εγκαταστήσει το σωστό σύστημα για το σπίτι, την οικογένειά σας και τον τρόπο ζωής σας. Εγκαταστάσεις Θέρμανσης στην Αττική.
•Μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για να σας βοηθήσουμε να επιλέξτε σωστά την εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.