Ανάπτυξη στο κλάδο των Κατασκευών

Ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 15,2% σε πραγματικά νούμερα το 2021. Ακολουθώντας μία πτωτική χρόνια με 8,9% του 2020 κυρίως εξαιτίας του περιορισμού από την κατάσταση με τον ιό, ήρθε η ανάπτυξη στις κατασκευές το 2021 και το 2022 . Η αύξηση και τα πολύ καλά αποτελέσματα 2021 και 2022 είναι αποτέλεσμα της καλυτέρευσης της Ελληνικής οικονομίας. Γενικότερα πάντα σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία δίνει ο ΕΛΣΤΑΤ η προστιθέμενη αξία που δίνει ο τομέας των κατασκευών αυξήθηκε κατά 32.2% το τρίτο τέταρτο το του 202. Η πολύ καλή πορεία που υπήρχε το 2021 όπως ήταν αναμενόμενο συνεχίστηκε και το 2022. Η Ελληνική Κυβέρνηση συγκεντρώνεται πάρα πολύ στην ανάπτυξη των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράλληλα με το στόχο που έχει θέσει στην αύξηση του μεριδίου της ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος ειναι να έχουμε ενέργεια από ΑΠΕ που να φτάνει στο 35% των συνολικών απαιτήσεων της χώρας τα επόμενα 10 χρόνια. Το πλάνο έχει να κάνει με πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

ανάπτυξη και κατασκευή

Kataskevi

Greenbuilding

Ανάπτυξη και Κατασκευή

Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 26,1% στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο-Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο-Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής τους επόμενους μήνες αναμένεται να τονώσει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Oι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο παρά το αυξημένο κόστος κατασκευής είναι ελπιδοφόρες, καθώς ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο του 2021 αυξήθηκε σε 19.352.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις αδειών ακίνητης περιουσίας, οι άδειες για εμπορικά ακίνητα αυξήθηκαν  67,9%, οι άδειες γραφείων αυξήθηκαν 40,3%, οι άδειες ξενοδοχείων αυξήθηκαν 33,3%, οι άδειες μεταποίησης αυξήθηκαν 64,7% και οι άδειες κατοικίας αυξήθηκαν 48,1%.

Παραθέτουμε μέρος του άρθρου της εφημερίδας Ημερησία σχετικά με μελέτη της KPMG για την Ανάπτυξη στην Κατασκευή.

"The Future of Real Estate & Construction" της KPMG

Σύμφωνα με τη μελέτη "The Future of Real Estate & Construction" της KPMG στην Ελλάδα, οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος από το 2012 μεταφράζονται σε χαμηλές επενδύσεις και σημαντικές μειώσεις στην παραγωγικότητα, στους τζίρους και στο προσωπικό των εταιρειών.

Η αλλαγή προς το καλύτερο που συντελείται από το 2018 είναι η αρχή μίας νέας εποχής, και παρόλο τον ερχομό της πανδημίας, ο κλάδος δείχνει τις αντιστάσεις και την ανθεκτικότητά του, κάτι που προσδίδει αισιοδοξία για την πορεία του στο μέλλον. Το σήμα για αυτό δίνουν τα μεγάλης εμβέλειας επενδυτικά πλάνα στους τομείς των logistics, data centers και των πράσινων κατασκευών.

Ο Αλέξανδρος Βελδέκης, Partner, Audit, KPMG στην Ελλάδα με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε «Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα μετά την επίδραση της πανδημίας, που φαίνεται να εξασθενεί, εισέρχεται σε μια μορφή ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει μια σειρά από νέες προκλήσεις με κυριότερη τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος λόγω αύξησης πρώτων υλών και ενέργειας, την αβεβαιότητα από τις νέες γεωπολιτικές ανισορροπίες και τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, στοιχεία που μπορεί να συντελέσουν στην εγκατάλειψη ή την αναβολή των κατασκευαστικών έργων. Αναμφίβολα, η επιτυχία των εταιρειών του κλάδου αυτού εξαρτάται από το κατά πόσον θα μπορέσουν να αντιδράσουν άμεσα στις τρέχουσες προκλήσεις και να τις αντιμετωπίσουν επιτυχώς.

Διάχυτη παραμένει η αισιοδοξία για τον κλάδο καθώς, μια σειρά από κολοσσιαία κατασκευαστικά έργα που ξεκινούν το προσεχές διάστημα σηματοδοτούν μια πρωτοφανή μελλοντική ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου που μπορεί να δώσει ώθηση, όχι μόνο στην κοινωνία μέσω νέων λειτουργικών υποδομών και θέσεων εργασίας, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία με τη δημιουργία ενός ισχυρού επενδυτικού κλίματος».

Τα Βασικά σημεία της μελέτης είναι:

  • Τιμές κατοικιών: Στην εποχή της πανδημίας, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται. Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αποταμίευση των νοικοκυριών και το χαμηλό κόστος δανεισμού οδήγησαν τη ζήτηση σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά προ της πανδημίας.
  • Πρώτες Ύλες: Η διαταραχή στην αλυσίδα αξίας και εφοδιασμού μαζί με την κορύφωση της ζήτησης στις υπηρεσίες κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων αποτελούν, συνδυαστικά, δύο κρίσιμους παράγοντες των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στα υλικά.
  • Προοπτικές στον Ελληνικό κλάδο: Καθώς η ελληνική οικονομία οδεύει προς την κανονικότητα και η κυβέρνηση υλοποίησε μέσω παρεμβάσεών της πλήθος μέτρων που επικεντρώθηκαν στη στέγαση και τις υποδομές, ο κλάδος δείχνει τις αντιστάσεις και την ανθεκτικότητά του συνεχίζοντας την πορεία ανάπτυξής.
  • Αναδυόμενα θέματα: Πράσινες Κατασκευές και σύγχρονα Data & Logistics Centers έχουν δώσει νέα πνοή και δυναμική στον κλάδο και παραμένουν στην μετά COVID-19 εποχή.
  • Παράγοντες αλλαγής: Η ψηφιοποίηση, το internet of things, η τρισδιάστατη χαρτογράφηση / χαρτογράφηση και η εν γένει προσφορά υπηρεσιών που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα των κτηρίων, δίνουν το έναυσμα για ταχεία αλλαγή στον κλάδο των κατασκευών και ακινήτων.
  • Καινοτομία: Η εμφάνιση ολοκληρωμένων συστημάτων PMIS, BIM και data analytics τοποθετούνται στην κορυφή των τάσεων καινοτομίας καθιστώντας τις επενδύσεις στον κλάδο αποδοτικές και βιώσιμες.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Υπηρεσίες Greenbuilding

Έκδοση Οικοδομικής Άδειας

Πώς πραγματικά έχετε φανταστεί το σπίτι σας; την επιχείρηση σας;
Θέλετε να μένετε στο σπίτι που ονειρεύεστε;

Οικοδομική άδεια, Σοβαρά και Αξιόπιστα. Για τις οικογένειες για τους επαγγελματίες και τις εταιρείες. Greenbuilding για ένα καλύτερο σύστημα έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θερμομόνωση με την Greenbuilding

•Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί του γραφείου μας αναλαμβάνουν την λεπτομερή μελέτη για την θερμομόνωση του ακινήτου σας.
•Γίνεται πλήρης καταγραφή και αποτύπωση του χώρου, εκπονείται η σχετική μελέτη και προτείνεται η βέλτιστη λύση.
•Εξειδικευμένοι τεχνίτες υλοποιούν την μελέτη που έχουν εκπονήσει οι μηχανικοί μας.
•Όλες οι εργασίες που γίνονται επιβλέπονται από τους εργοδηγούς της Greenbuilding.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεχνική Εταιρεία Εξοικονομώ 2021 στην Αθήνα

Εξοικονομώ 2021 και ενεργειακή αναβάθμιση με επιδότηση έως 75%. Όπως και τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ έτσι και το Εξοικονομώ 2021 επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση για κατοικίες - σπίτια μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Εμείς στην Greenbuilding αναλαμβάνουμε τη μελέτη, την κατασκευή και το σύνολο των εργασιών του προγράμματος Εξοικονομώ 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.