Ξεκινάει το εξοικονομώ κατ οίκον, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Ξεκινάει το εξοικονομώ κατ οίκον

Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον Νέα

Greenbuilding

Ξεκινάει το εξοικονομώ κατ οίκον

Από 12 Ιουλίου οι αιτήσεις του νέου «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον». Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον οδηγό εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από τον οδηγό αναμένεται να καθοριστούν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή από τα νοικοκυριά αιτήσεων υπαγωγής στις χρηματοδοτούμενες δράσεις. Οι ίδιες πηγές θέλουν η πλατφόρμα που λειτούργησε και στον προηγούμενο κύκλο να ανοίγει σταδιακά ανά ομάδες περιφερειών από τις 12 Ιουλίου, ενώ μία από τις αλλαγές στα κριτήρια υπαγωγής είναι η διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου της τελευταίας κατηγορίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο προηγούμενο «Εξοικονομώ» το ανώτατο όριο ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος ήταν οι 40.000 ευρώ και αυτό στο νέο πρόγραμμα αναμένεται να φτάσει στις 80.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά με αυτό το ύψος εισοδήματος θα δικαιούνται μόνο άτοκο δάνειο, δηλαδή δεν θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση.

Τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν αναμένεται να αλλάξουν και θα κινηθούν ανάμεσα στο 50% και 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» που θα τρέξει από τον Ιούλιο εκτιμάται σε 270 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν περί τις 25.000 νοικοκυριά.

Ξεκινάει το εξοικονομώ κατ οίκον και προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Οι εργασίες που επιδοτούνται από το πρόγραμμα είναι οι ίδιες και με τα προηγούμενα. Έτσι και αυτό το νέο Πρόγραμμα θα επιδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες και για εργασίες που αφορούν την:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων/παντζουριών και ρολλών
  • Θερμομόνωση του δώματος της πυλωτής και των τοίχων της κατοικίας
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
  • Τοποθέτηση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Εγκατάσταση συστημάτων σκίασης.

Δείτε τις εισοδηματικές κατηγορίες των νοικοκυριών που μπορούσαν να υπαχθούν στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο οδηγός εφαρμογής του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Διευρύνονται μέχρι τις 80.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια. Στα 270 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός.

Ξεκινάει το εξοικονομώ κατ οίκον

Μην το χάσετε

Αφήστε τα στοιχεία σας

Πηγή: Eurotoday

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.