Καθυστερεί και πάλι από ότι φαίνεται το εξοικονομώ II.

Greenbuilding Καθυστερεί το Εξοικονομώ Κατ Οίκον 2

Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ'οίκον Νέα

Greenbuilding

Καθυστερεί από ότι φαίνεται το εξοικονομώ κατ οίκον II κάποιες μέρες. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  μετατίθεται τουλάχιστον μία εβδομάδα, η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον».Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας και Ανάπτυξης θα επιλέξουν να το ενεργοποιήσουν, εφόσον είναι έτοιμες να το «υποδεχτούν» όλες οι τράπεζες. Δηλαδή και οι εμπορικές και συνεταιριστικές που έχουν συμφωνήσει να «τρέξουν» το πρόγραμμα.

Συνεπώς αντί η υποβολή των αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου, όπως προ δύο εβδομάδων είχε ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετατίθεται στις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με εμπλεκόμενα με το πρόγραμμα κυβερνητικά στελέχη, η ολιγοήμερη καθυστέρηση θα οφείλεται στη μη προσαρμογή στο ηλεκτρονικό σύστημα μιας συνεταιριστικής τράπεζας. Οπότε, σημειώνουν, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να διασυνδεθεί. Άλλωστε επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση στην εκκίνηση του προγράμματος οφείλεται αποκλειστικά στη δυσπραγία των συνεταιριστικών τραπεζών να συνδεθούν με το σύστημα.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι συνεταιριστικές τράπεζες, όπως δήλωσε σε επικοινωνία του με το Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανκρήτιας και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας Νικόλαος Μηρτάκης είναι έτοιμες. Οι πέντε συνεταιριστικές τράπεζες έχουν κοινή πλατφόρμα η οποία είναι καθ' όλα έτοιμη, έχουν γίνει τα τεστ διασύνδεσης και είναι πλήρως διασυνδεδεμένη με την κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο θα πρέπει να καθυστερήσει η προκήρυξη του προγράμματος, αν μόλις μία στις 10 τράπεζες που είναι συμβεβλημένες, και μάλιστα συνεταιριστική, δεν είναι έτοιμη. Θα μπορούσε να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων σε όσες είναι έτοιμες να τις υποδεχθούν (τις αιτήσεις) και όταν η συνεταιριστική που έχει καθυστερήσει, προσαρμοστεί, να αρχίσει να δέχεται και αυτή. Ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, να εξαιρεθεί από την υλοποίηση του προγράμματος.

Πάντως, ακόμη και να «συμμορφωθεί» άμεσα η συνεταιριστική τράπεζα που έχει καθυστερήσει να διασυνδεθεί με το σύστημα, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου. Και αυτό διότι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα έχει προκηρύξει διαγωνισμό με αντικείμενο την «Αναβάθμιση Υποδομών Εξοπλισμού για την υλοποίηση της Δράσης Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ», προϋπολογισμού 132.000 ευρώ.

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών έχει οριστεί στις 16 Μαρτίου και η διενέργεια του διαγωνισμού, ο οποίος θα είναι ηλεκτρονικός έχει προγραμματισθεί για τις 21 Μαρτίου 2018.

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν μιας και η προσμονή από το κοινό είναι πολύ μεγάλη. Ο νέος σχεδιασμός και η κατανομή με κοινωνικά κριτήρια καθιστούν το πρόγραμμα αναγκαίο και σωτήριο για πολλά Ελληνικά νοικοκυριά.

Ανακαινίστε Τώρα το σπίτι σας.

Πηγή : euro2day.gr

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.