Τρόποι για να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα μας!

Η μαγειρική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας και το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος να δείξουμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι τους νοιαζόμαστε. Είχατε όμως σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας μαγειρεύοντας;

Η αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι που μας απασχολεί όλους καθημερινά. Πολλές φορές η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο απλή και βρίσκεστε μπροστά μας! Κάπως έτσι συμβαίνει και με το ψυγείο μας, το οποίο πολλές φορές παραμελούμε να συντηρήσουμε.

εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα exoikonomese energeias sten kouzina

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Greenbuilding

Η κουζίνα είναι ένας χώρος που συχνά παρατηρούμε να γίνεται σπατάλη ενέργειας, πολλές φορές λόγω άγνοιας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα; Ποιοι τρόποι υπάρχουν ώστε να περιορίσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά;

Απλοί τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα.

Μαγειρική

Υπάρχουν πολλές συνήθειες που έχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος τις οποίες αν τις διαφοροποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μπορούμε να συνδυάσουμε εξοικονόμηση ενέργειας και μαγειρική. Μπορούμε να έχουμε και άριστο μαγείρεμα αλλά και οικονομία στο ρεύμα.

  • Η σωστή χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας είναι ένας τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αφού είναι μια συσκευή που τη χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε σωστή χρήση;
  • Φροντίζουμε ώστε τα μαγειρικά σκεύη που επιλέγουμε να εφαρμόζουν καλά στις εστίες της κουζίνας και όποτε μπορούμε προτιμούμε τη χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα.
  • Μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού το ανοιχτό καπάκι σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο ρεύμα να καταναλωθεί αφού εκλύεται μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας. Ακόμη καλό είναι όπου έχουμε τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε σε χύτρα ταχύτητος, αφού χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο από τις κοινές κατσαρόλες.
  • Σβήνουμε το φούρνο και το μάτι της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, εκμεταλλευόμενοι με αυτόν τον τρόπο όλη την ενέργειά τους. Σβήνοντας το φούρνο 5-10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε τη θερμότητα που υπάρχει ήδη στο φούρνο χωρίς να επηρεάζουμε το φαγητό μας.
  • Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιούμε σκούρες, αντικολλητικές επιφάνειες ψησίματος (ταψιά), καθώς απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα.
  • Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει μυρίσει από τα φαγητά που έχουμε μαγειρέψει, επιλέγουμε να ανοίξουμε το παράθυρο για λίγη ώρα από το να έχουμε σε λειτουργία για πολλές ώρες τον απορροφητήρα.εξοικονόμηση ενέργειας και μαγειρική συμβουλές & tips Greenbuilding

Η κατανάλωση ρεύματος του φούρνου είναι σημαντικήγι' αυτό  και  η επιλογή του σωστού μαγειρικού σκεύους παίζει σημαντικό ρόλο. Προτιμάτε τα σκεύη που έχουν χοντρό πάτο, καθώς έτσι εφαρμόζουν καλύτερα στο μάτι της κουζίνας. Μια κατσαρόλα που δεν «πατάει» καλά στο μάτι θα καταναλώσει πολύ περισσότερο ρεύμα για να μαγειρέψει το φαγητό μας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό το σκεύος να έχει το ίδιο μέγεθος με την εστία της κουζίνας. Έτσι, γίνεται καλύτερη κατανομή θερμότητας και δε σπαταλιέται ενέργεια. Τέλος, φροντίζουμε να προθερμαίνουμε το φούρνο όπου και για όση ώρα είναι απαραίτητο και δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε την οικογένεια και τους φίλους μας και να τους δείχνουμε την αγάπη μας με ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, κάνοντας παράλληλα και εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι λοιπόν, νοιαζόμαστε για αυτούς αλλά και για εμάς με έναν ακόμη τρόπο: φροντίζοντας να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Ψυγείο

Το ψυγείο είναι από τις ελάχιστες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που δουλεύει ασταμάτητα όλη την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνει αρκετή ενέργεια καθημερινά, για αυτό και είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του.

  • Αρχικά έχει σημασία η θέση που θα το τοποθετήσουμε. Ένας τρόπος για να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα είναι καταρχήν η σωστή τοποθέτηση του ψυγείου μας. Η σωστή θέση για να βάλουμε το ψυγείο είναι μακριά από πόρτες και παράθυρα όπου τα «βλέπει» ο ήλιος καθώς και από τα καλοριφέρ, αφού έτσι το ψυγείο θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί έως και 30% περισσότερη ενέργεια.
  • Καλό είναι επίσης να φροντίζουμε να κάνουμε απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού η ύπαρξη πάγου αυξάνει την ενέργεια που καταναλώνεται. Ακόμη, πολύ συχνά υπάρχουν απώλειες στην ψύξη λόγω φθοράς του λάστιχου, για αυτό σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το λάστιχο έχει φθαρεί το αντικαθιστούμε άμεσα.
  • Όλοι μας έχουμε ανοίξει πολλές φορές την πόρτα του ψυγείου και στεκόμαστε μπροστά του χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε! Αυτή η συνήθειά μας όμως αποδεικνύεται επιβαρυντική για την καλή απόδοση της συσκευής. Έχει σημασία λοιπόν να μην ανοιγοκλείνουμε άσκοπα και να μην κρατάμε πολύ ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Επίσης, να φροντίζουμε το λάστιχο της πόρτας να εφαρμόζει καλά και να είναι καθαρό ώστε να κλείνει ερμητικά και να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.
  • Μεγάλη σημασία για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα έχει να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται πάγος στην κατάψυξη. Όσο περισσότερο πάγο έχει το ψυγείο τόσο μειώνεται η απόδοσή του άρα αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που το ψυγείο σας δε ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη (τεχνολογία nofrost), φροντίστε να κάνετε απόψυξη εσείς σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Ακόμη, καλό είναι να αποφεύγουμε να τοποθετούμε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο αλλά να περιμένουμε πρώτα να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η άνοδος της θερμοκρασίας στο θάλαμο ψύξης. Επιπλέον, φροντίζουμε ώστε τα τρόφιμα να μην ακουμπάνε στον τοίχο του ψυγείου στο πίσω μέρος αλλά και μεταξύ τους να έχουν απόσταση ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας ανάμεσά τους.

Τέλος, αν είστε στη διαδικασία να αντικαταστήσετε το παλιό σας ψυγείο φροντίστε να αποκτήσετε ένα ενεργειακά αποδοτικό με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Οι ειδικοί στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών καθώς και οι ταμπέλες ενεργειακής απόδοσης που υπάρχουν πλέον πάνω σε κάθε συσκευή θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Tips για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα

  • Μια άλλη κίνηση που ενδείκνυται να γίνει ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με λάμπες led, ακόμη και στον απορροφητήρα.
  • Επίσης, καλό είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που θα επιλέξετε να έχουν ενεργειακή σήμανση Α+, Α++, κτλ., ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
  • Σε περίπτωση που έχουμε νυχτερινό ρεύμα να τις προγραμματίζουμε να λειτουργούν εκείνες τις ώρες, όταν αυτό είναι εφικτό.
  • Ιδανική επιλογή αποτελεί σε κάθε περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας  για ζεστό νερό για πλύσιμο. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μας δίνει ζεστό νερό που χρειαζόμαστε χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνουμε ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Το φυσικό αέριο είναι μια άλλη επιλογή που μπορεί να προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα παρέχοντας  ζεστό νερό (οι ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου δίνουν την δυνατότητα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης παράλληλα με τη θέρμανση) αλλά και ως καύσιμο για εστίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
  • Μια επίσης καλή επιλογή για θέρμανση και κλιματισμό είναι η επιλογή ενός κλιματιστικού. Το πλεονέκτημα που έχει η θέρμανση με κλιματιστικά στο χώρο της κουζίνας είναι ότι προσφέρει τοπική θέρμανση μόνο στο συγκεκριμένο δωμάτιο, για όσο χρόνο τη χρειαζόμαστε, χωρίς να υποχρεωθούμε να ανάψουμε το σύστημα θέρμανσης για όλο το σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, παίρνοντας την απόφαση να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα ή σε όλο το σπίτι χρειάζεται να έχουμε υπόψη ότι κάνοντας κάποιες μικρές κινήσεις και βάζοντας την εξοικονόμηση ενέργειας στη ζωή μας μειώνουμε σημαντικά τα πάγια μηνιαία κόστη λειτουργίας του σπιτιού μας.

Εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα μπορεί να γίνει. Το όφελος θα είναι μεγάλο και οι λογαριασμοί του ρεύματος μικρότεροι. Λέμε ναι στη εξοικονόμηση ενέργειας και τη μαγειρική !!!

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.