Επιλέγοντας ενεργειακά χρώματα για το σπίτι μας!

Στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας έρχονται να προστεθούν και τα ενεργειακά χρώματα ή αλλιώς θερμομονωτικά χρώματα. Τα ενεργειακά χρώματα συμβάλλουν ελαφρώς στην καλύτερη θερμομόνωση του σπιτιού αλλά με τίποτα δεν αντικαθιστούν τις κλασικές μεθόδους θερμομόνωσης δηλαδή την διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη αλλά και τον πετροβάμβακα.

Τα θερμομονωτικά χρώματα λειτουργούν ως επιπλέον μονωτική προστασία καθώς δυσκολεύουν την είσοδο και έξοδο της θερμότητας από και προς το σπίτι ανάλογα με την εποχή. Με άλλα λόγια, εμποδίζουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι και την έξοδο της θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες. Πώς όμως το πετυχαίνουν αυτό;

Τα ενεργειακά χρώματα βασίζονται σε μια τεχνολογία σύμφωνα με την οποία ανακλούν μεγάλο μέρος της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στο κτίριο ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική θέρμανση των τοίχων. Έτσι λοιπόν, συγκρατούν μεγάλο μέρος της θερμότητας έξω από το κτίριο. Το βασικό χαρακτηριστικό των ενεργειακών χρωμάτων είναι η υψηλή ανακλαστικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη πηγή θερμικής ενέργειας που δέχεται ένα κτίριο το καλοκαίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση του συντελεστή θερμοπερατότητας (u value) ενός κτιρίου.

Επιλέγοντας ενεργειακά χρώματα για το βάψιμο του σπιτιού μας έχουμε πολλαπλά οφέλη. Αρχικά, μειώνουμε το κόστος ψύξης του χώρου μας καθώς μειώνονται οι ανάγκες μας για χρήση κλιματιστικών κτλ. Έτσι λοιπόν έχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο μας με αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Ακόμη, προστατεύουμε το περιβάλλον καθώς τα ενεργειακά χρώματα όχι μόνο είναι φιλικά προς αυτό αλλά μειώνουν και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας καθώς δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα κτλ.

Φυσικά τα ενεργειακά χρώματα δεν έχουν την ίδια απόδοση με την εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου σίγουρα όμως μπορούν να λειτουργήσουν αθροιστικά με τις άλλες μεθόδους και να συμβάλλουν στην καλύτερη θερμομόνωσή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.