Εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο: Πώς μπορεί να γίνει χρήσιμα tips

εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο exoikonomese energeias sto mpanio

Σύγχρονη Κατοικία και εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο. 

Το μπανιο αποτελεί ένα χώρο του σπιτιού μας τον οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά πολλές φορές και για διάφορους λόγους, για παράδειγμα θα πλύνουμε τα δόντια μας το πρωί, θα κάνουμε μπάνιο, θα βάλουμε πλυντήριο κτλ. Γίνεται να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο; Και με ποιους τρόπους μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

Ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας στο σπίτι, μετά την κατανάλωση για θέρμανση του χώρου, καταναλώνεται για τη θέρμανση του νερού. Ο ιδανικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ζεστό νερό χρήσης με χαμηλό κόστος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες καλύπτουν τις ανάγκες μας για ζεστό νερό αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα αλλά και φροντίζουμε το περιβάλλον.

Ένας άλλος τρόπος που εξασφαλίζει μεγάλη οικονομία σε ζεστό νερό είναι η εγκατάσταση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου. Οι ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου δίνουν την δυνατότητα παράλληλα με την θέρμανση που δίνουν στα σώματα-καλοριφέρ, να παρέχουν και ζεστό νερό χρήσης όταν αυτό ζητηθεί.

Μια άλλη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο, είναι να αντικαταστήσουμε το καζανάκι μας με κάποιο χαμηλής κατανάλωσης νερού. Τα καζανάκια αυτά συνήθως έχουν δύο κουμπιά ανάλογα με την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε. Έτσι, εξοικονομούμε νερό αφού μπορούμε να επιλέξουμε την ποσότητα που θα απελευθερώσουμε κάθε φορά.

Εξίσου σημαντικός για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε να είναι γεμάτο το πλυντήριο πριν ξεκινήσουμε την πλύση, επιλέγουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες πλυσίματος αφού έτσι εξοικονομούμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας και σε περίπτωση που έχουμε νυχτερινό ρεύμα προγραμματίζουμε να ξεκινήσει η πλύση τις ώρες που είναι διαθέσιμο.

Ακόμη, επιλέγουμε να στεγνώνουμε τα ρούχα μας με τον ήλιο και αποφεύγουμε τη χρήση στεγνωτηρίου καθώς η λειτουργία του απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Φυσικά, χρειάζεται να φροντίζουμε να μη σπαταλάμε νερό όταν πλένουμε το πρόσωπό μας, τα δόντια μας ή όταν κάνουμε μπάνιο. Τέλος, για το φωτισμό του μπάνιου μας μπορούμε να επιλέξουμε λάμπες led οι οποίες είναι σαφώς πολύ οικονομικότερες από τις κοινές λάμπες.

Στα πλαίσια μια γενικότερης αντιμετώπισης που μπορεί να περιλαμβάνει την ολική ανακαίνιση της κατοικίας, ή έστω την επιμέρους ανακαίνιση του μπάνιου, θα πρέπει να αξιολογήσουμε και επιλέξουμε τις εργασίες που θα προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και άρα μείωση του λειτουργικού κόστους.

Έτσι λοιπόν είτε μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο, είτε για το σύνολο του σπιτιού, θα πρέπει συνολικά να αξιολογηθούν/συνυπολογιστούν οι ανάγκες σε θέρμανση, ζεστό νερό, ηλεκτρικό και μετά να γίνουν οι προτάσεις για εργασίες που αφορούν μόνωση, ηλιακό θερμοσίφωνα, εγκατάσταση φυσικού αερίου κλπ.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο μπάνιο προϋποθέτει, εκτός από την αντικατάσταση ορισμένων αντικειμένων, κυρίως την αλλαγή συμπεριφοράς. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και νερού θα πρέπει να γίνει κύριο μέλημά μας και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής συμπεριφοράς μας.

Θέλετε να ανακαινίστε το σπίτι;

Αφήστε τα στοιχεία σας

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.