Πώς μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στο γραφείο;

exoikonomese energeias sto grapheio

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Εξοικονόμηση ενέργειας στο γραφείο; Καθημερινά περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας στο γραφείο ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν η μισή ενέργεια που καταναλώνεται αφορά σε κτίρια και γραφεία. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στο γραφείο; Ποια βήματα μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια στο χώρο του γραφείου;

εξοικονόμηση ενέργειας στο γραφείο

Ένα βασικό σημείο το οποίο πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας είναι η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας παίζει καθοριστικό ρόλο αφού με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη χρειάζεται να κλείνουμε τη θέρμανση και τον κλιματισμό στα δωμάτια που δε χρησιμοποιούμε (γραφεία, αποθήκες κτλ.)αλλά και να φροντίζουμε να είναι κλειστές οι πόρτες και τα παράθυρα στα δωμάτια που κλιματίζονται. Τέλος, η σωστή και τακτική συντήρηση των κλιματιστικών βοηθά στην καλύτερη λειτουργία τους.

Η αλλαγή των παλιών λαμπτήρων πυρακτώσεως με νέους λαμπες led μας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας στο γραφείο έως και 75%. Σημαντικό είναι να σβήνουμε τα φώτα από το δωμάτιο όταν δεν το χρησιμοποιούμε όπως επίσης να εκμεταλλευόμαστε και το φυσικό φωτισμό όπου αυτό είναι εφικτό, π.χ. τραβώντας τις κουρτίνες.

Μια μεγάλη «πληγή» των γραφείων είναι η απερίσκεπτη κατανάλωση χαρτιού. Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον και σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, επιλέγουμε την ανταλλαγή email αντί να εκτυπώνουμε συνέχεια, χρησιμοποιούμε τα παλιά χαρτιά για να κρατάμε σημειώσεις αντί να τα πετάμε στα σκουπίδια και επιλέγουμε την εκτύπωση δύο όψεων αξιοποιώντας και τις δύο πλευρές του χαρτιού.

Μια ακόμη επιλογή που έχουμε για να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στο γραφείο είναι η απενεργοποίηση των συσκευών όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Πριν σχολάσουμε λοιπόν, σβήνουμε τον υπολογιστή, το φωτοτυπικό μηχάνημα, τα ηχεία, την τηλεόραση και όποια άλλη ηλεκτρική συσκευή υπάρχει στο χώρο του γραφείου.

Τέλος να αναφέρουμε ότι για μεγάλα κτίρια γραφείων η εξοικονομηση ενεργειας μπορεί να αποτελεί σημαντικότατο κριτήριο για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Με σωστές παρεμβάσεις στο μηχανολογικό - ηλεκτρολογικό εξοπλισμό μπορεί να γίνει η καταγραφή και μετέπειτα τροποποίηση-επέμβαση σε εγκαταστάσεις όπου υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, κάνοντας κάποιες εργασίες αναβάθμισης στο φωτισμό, στα ηλεκτρολογικά, στο σύστημα κλιματισμού-θέρμανσης μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικό το οποίο θα είναι άμεσα ορατό, στο λογαριασμό της ΔΕΗ, στην κατανάλωση πετρελαίου ή φυσικού αερίου κτλ.

Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο όπως αυτή που διανύουμε όλο αυτόν τον καιρό στη χώρα μας, η μείωση των λειτουργικών δαπανών είναι ζωτικής σημασίας. Η υιοθέτηση νέων συνήθειων, φιλικότερων προς το περιβάλλον, βοηθά σημαντικά τον οικονομικό προϋπολογισμό μας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.