Ενεργειακό πιστοποιητικό χρόνος έκδοσης - διάρκεια για 10 έτη

ενεργειακό πιστοποιητικό διάρκεια 10 χρόνια Greenbuilding

Ποια είναι η διάρκεια που έχει το ενεργειακό πιστοποιητικό - πόσο διάστημα ισχύει το ενεργειακό πιστοποιητικό ; Είναι μια ερώτηση που ακούμε αρκετά συχνά από τους πελάτες μας. Θα σας ενημερώσουμε με το σχετικό άρθρο για την διάρκεια του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης αλλά και τις απαιτήσεις για τον ακριβή χρόνο έκδοσης του.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό τι διάρκεια έχει;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό εκδίδεται από τον ενεργειακό επιθεωρητή και αποτυπώνει την ενεργειακή κλάση ενός κτιρίου. Για πόσο διάστημα όμως ισχύει το ενεργειακό πιστοποιητικό ; Το ενεργειακό πιστοποιητικό ισχύει για 10 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής του. Η διάρκεια του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης έχει καθοριστεί από το υπουργείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και έχει κατοχυρωθεί με τα σχετική νομολογία και το προεδρικό διάταγμα 100/2010.

Η μόνη περίπτωση που πρέπει ο ιδιοκτήτης να ζητήσει να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι εφόσον προχωρήσει σε ριζική ανακαίνιση. Η ανακαίνιση-ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού που μπορεί να γίνει μέσα στην δεκαετία, θα αποτυπώνεται στο νέο ενεργειακό πιστοποιητικό. Αυτό προφανώς είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη διότι θα αποτυπώνεται μια αρκετά καλύτερη ενεργειακή κλάση για το κτίριο.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά;

Στο χρονικό διάστημα των 10 ετών της ισχύς του, το ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές χρειαστεί για τη μίσθωση του ακινήτου.

Δεν είναι απαραίτητη δηλαδή η έκδοση νέου πιστοποιητικού κάθε φορά που προκύπτει νέα μίσθωση. Αν για παράδειγμα εκδοθεί αύριο το ενεργειακό πιστοποιητικό και σε ένα χρόνο αλλάξει ο ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης δε χρειάζεται να προχωρήσει στην έκδοση νέου πιστοποιητικού.

Χρειάζεται να βρεθεί ο ενοικιαστής για να γίνει η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού;

Η απάντηση είναι όχι. Η έκδοσή του μπορεί να γίνει κανονικά στο διάστημα αναζήτησης νέου ενοικιαστή. Απλά είναι απαραίτητο να εκδοθεί έγκαιρα έτσι ώστε με την υπογραφή του συμβολαίου να προσκομιστεί από τον ιδιοκτήτη μαζί με το μισθωτήριο συμβόλαιο στην εφορία και τώρα πλέον στο Taxisnet.

Σημειώνουμε ότι πλέον η καταχώρηση των στοιχείων του πιστοποιητικού, γίνονται ηλεκτρονικά στην σελίδα της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

Ζητήστε βοήθεια στο πρόβλημα

Που έχετε με ενεργειακό πιστοποιητικό

Αφήστε τα στοιχεία σας

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.