Αδήλωτα τετραγωνικά

αδήλωτα τετραγωνικά

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προκύψει το ζήτημα με τα αδήλωτα τετραγωνικά στα κτίρια. Είναι ένα θέμα το οποίο προέκυψε ξαφνικά ή μήπως είναι συνέχεια παλιότερων κακών πρακτικών;

Τι είναι τα αδήλωτα τετραγωνικά;

Είναι τα τετραγωνικά που δεν έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και κρατικά συστήματα. Ας πάρουμε ένα συνηθισμένο παράδειγμα ακινήτου παλιάς κατασκευής 95 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.

Το ακίνητο αυτό στην πραγματικότητα έχει μεγαλύτερη επιφάνεια. Είναι 100 τ.μ. Στο Ε9 είναι δηλωμένα 95 τ.μ. Στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το ίδιο. Άρα τα δημοτικά τέλη προκύπτουν από μικρότερη επιφάνεια.

Είναι όμως μόνο αυτό ή υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες του ιδιοκτήτη ως προς το κράτος. Η νομοθεσία και διατάξεις ορίζουν πως τα κτίρια, κατοικίες, αποθήκες και επαγγελματικοί χώροι οφήλουν να είναι κατασκευασμένοι πως ορίζουν οι πολεοδομικές διατάξεις και σύμφωνα με τα σχέδια της πολεοδομίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι οποίες παραβάσεις υπάρχουν θα πρέπει να τακτοποιούνται.

Αδήλωτα τετραγωνικά παράταση για δήμους.

Ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις και λόγω covid, δόθηκε η τελευταία παράταση για δήλωση των τετραγωνικών μέτρων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ακινήτων θα πρέπει να μπουν στην σχετική πλατφόρμα και να δηλώσουν τα ακίνητα τους

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

Για να δηλώστε τα τετραγωμνικα της ιδιοκτησίας πατήστε στον σύνδεσμο ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ.

  • Θα πρέπει να έχετε πρόχειρους τους κωδικούς της εφορίας gsis.
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε την ακριβή επιφάνεια του ακινήτου σας.
  • Θα επιλέξτε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης” και θα δηλώστε αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο ή όχι.

 printscreen tetragonika.govapp.gr

Τα αδήλωτα τετραγωνικά θα τα δήλωσετε με τις οδηγίες του συστήματος tetragonika.govapp.gr.

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ δημοτικά τέλη και αυθαίρετα.

Τα αδήλωτα τετραγωνικά και η προθεσμία 30 Σεπτεμβρίου αφορά την δήλωση στο σύστημα για την ταυτοποίηση των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών με τους δήμους. Από εκεί θα προκύψουν οι φόροι για τα εξτρά τετραγωνικά μέτρα αλλά και η απαλλαγή από πρόστιμα προηγουμένων ετών.

Η δήλωση των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας δεν αποτελούν τη μοναδική υποχρέωση του πολίτη ως προς το κράτος. Θα πρέπει αντίστοιχα να δηλώνονται και οι αυθαίρετες κατασκευές, με τα σωστά τετραγωνικά μέτρα και να ορίζονται όπως πρέπει στο έντυπο δήλωσης της ακίνητης περιουσίας Ε9.

Αντίστοιχα όπως έχει ανακοινωθεί θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν τακτοποιηθεί οι αυθαίρετες κατασκευές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Θα περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει κάποια παράταση ή αν θα ισχύσουν οι δηλώσεις των υπεύθυνων φορέων.

Τέλος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.