Μόλυβδος. Είναι τελικά επικίνδυνος ;

Μόλυβδος στο σπίτι: Στο παρελθόν, η χρήση του μολύβδου ήταν ευρέως διαδεδομένη και έβρισκε εφαρμογή από υδραυλικές εγκαταστάσεις έως την παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Με την πάροδο του χρόνου όμως, έγινε γνωστό ότι η έκθεση σε μόλυβδο θέτει την υγεία του ανθρώπου σε κίνδυνο.

μόλυβδος στο σπίτι

Μόλυβδος - Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ηλικία κάτω των έξι ετών και οι έγκυες γυναίκες. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η σταδιακή απαγόρευση της χρήσης μολύβδου σε πολλά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα δίκτυα ύδρευσης.

Έχω Μόλυβδο στο σπίτι μου. Και τώρα τι κάνω ;

Εάν εντοπιστεί μόλυβδος σε κάποια / ες από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας ή τα χρώματα, μην ανησυχήσετε. Αν και ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου που εγκυμονεί για εσάς και την οικογένειά σας είναι η αντικατάστασή τους, εμείς θα σας προτείνουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για την υγεία :

Έτσι για παράδειγμα, τα σημεία του σπιτιού, τα οποία συγκεντρώνουν κυρίως τα μολυβδούχα χρώματα υπό τη μορφή φλούδας/σκόνης είναι το πάτωμα κοντά στον τοίχο (κοντά στα σοβατεπί), τα οριζόντια περβάζια των παραθύρων, τα σημεία κοντά στις πόρτες, αλλά και έξω από το σπίτι περιμετρικά στο έδαφος κοντά στους τοίχους του σπιτιού υπό τη μορφή σκόνης πάνω στο χώμα. Όσο η ποιότητα του χρώματος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τίποτα. Το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί όπου έχουν αρχίσει οι φθορές οι οποίες επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να δημιουργήσουν τη σκόνη μολύβδου.

Μπορείτε να ανιχνεύσετε και να εντοπίσετε την ύπαρξη μολύβδου στο εσωτερικό ή και το εξωτερικό του σπιτιού σας, πραγματοποιώντας έναν έλεγχο από έναν ειδικό. Εναλλακτικά, μπορείτε μόνοι σας να πάρετε ένα δείγμα του τοίχου ειδικότερα από τα σημεία όπου προαναφέραμε παραπάνω και να τα στείλετε για εργαστηριακή ανάλυση.

Πού μπορεί να υπάρχει Μόλυβδος στο σπίτι;

 Έχει το σπίτι σας Μόλυβδο ;

Είναι πιθανό, σε παλιές κατασκευές, ο υπόγειος σωλήνας ύδρευσης που συνδέει το νερό με το κεντρικό δίκτυο διανομής της περιοχής να είναι κατασκευασμένος από μόλυβδο. Επιπλέον, μόλυβδος πιθανόν να υπάρχει και σε εσωτερικούς σωλήνες του δικτύου ύδρευσης της κατασκευής, καθώς και στην αποχέτευση. Τέλος, σημαντικές ποσότητες μολύβδου μπορεί να υπάρχουν στα χρώματα ( βαφές ) του σπιτιού σας καθώς αποτελούσε συστατικό των παραγόμενων χρωμάτων στο παρελθόν.

Παρακάτω, σας παραθέτουμε μερικούς απλούς τρόπους ανίχνευσης και εντοπισμού του μολύβδου στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας :

1) Χρώμα : Οι σωλήνες μολύβδου έχουν σκούρο γκρι χρώμα, το οποίο αφαιρείται εύκολα εάν ξυστεί, αποκαλύπτοντας έτσι το φυσικό ασημένιο χρώμα του μετάλλου. Επιπλέον, δεν έλκεται το υλικό του από έναν μαγνήτη.
2) Ελέγξτε το φρεάτιο ύδρευσης του σπιτιού σας και ειδικότερα το σωλήνα που ξεκινά από τον μετρητή της ΕΥΔΑΠ με κατεύθυνση προς το σπίτι σας. Εάν η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη, μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιον υδραυλικό ή εκπρόσωπο της εταιρείας ύδρευσης για να πραγματοποιήσει τον έλεγχο για εσάς.

Άδεια Μικρής Κλίμακας σε ανακαινίσεις στην Αθήνα Greenbuilding

Εντοπίστε τον Μόλυβδο στο σπίτι.

Για να μπορέσετε να εντοπίσετε ευκολότερα το μόλυβδο στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας, παρακάτω σας παραθέτουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά των πιο βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτές, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερος ο διαχωρισμός τους :

1) Χαλκός : σκληρός, φωτεινός με χρώμα καφέ. Ο χαλκός δεν έλκεται από έναν μαγνήτη.
2) Ορείχαλκος : Με ελαφριά απόξεση θα αποκαλύψει ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα. Το υλικό του δεν έλκεται από έναν μαγνήτη. Κατά πλειοψηφία, τα εξαρτήματα των σωληνώσεων είναι με σπείρωμα.
3) Σίδηρος/Χάλυβας : Πολύ σκληρός, χρώμα σκούρο και μπορεί να εντοπιστεί σκουριασμένος. Με ελαφριά απόξεση, αποκαλύπτεται ένα λευκό χρώμα. Ο σίδηρος, έλκεται από έναν μαγνήτη και η πλειονότητα των σωληνώσεων της εγκατάστασης είναι με σπείρωμα.
4) Πλαστικό : συναντάται σε χρώμα μπλε ως επί το πλείστον, αλλά κάποιες φορές λόγω παλαιότητας μπορεί να εντοπιστεί και σε μαύρο.

Έτσι κάποιο υλικό που δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω θα μπορούσε να είναι και μόλυβδος. Ένας ειδικός θα μπορέσει να σας το πει με σιγουριά.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Μόλυβδο;

Η ΕΕ έχει ήδη επιλέξει να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση μολύβδου σε πολλούς τομείς: στο πετρέλαιο, τα χρώματα, τα τρόφιμα, τα παιχνίδια, τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό κλπ. Αυτή η πολιτική μαρτυρά την ευρωπαϊκή ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο περιορισμός θα επεκταθεί και θα μετατραπεί σε γενική απαγόρευση της χρήσης μολύβδου, ειδικά σε τομείς όπου υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.

Προστασία από τον μόλυβδο στις κατασκευές και ανακαινίσεις.

Η έκθεση στον μόλυβδο είναι ένα φαινόμενο συχνό στον στον κατασκευαστικό κλάδο. Η έκθεση σε μόλυβδο αποτελεί επίσης σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η έκθεση στον μόλυβδο εμφανίζεται  συνήθως στην κατεδάφιση, και στις εργασίες ανακαίνισης. Η σκόνη του μολύβδου μπορεί επίσης να μεταφερθεί στα ρούχα, το δέρμα και τις τρίχες. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στον μόλυβδο.

Πως να αποφύγετε την έκθεση σε μόλυβδο:

  • Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όπως γάντια, ρουχισμό και μάσκες.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια και το πρόσωπό σας μετά την εργασία και πριν το φαγητό.
  • Αλλάξτε ρούχα – πλύνετε τα ρούχα και χρησιμοποιήστε κατάλληλες μεθόδους καθαρισμού.
  • Να είστε προσεκτικοί στα συμπτώματα έκθεσης σε μόλυβδο (π.χ. κοιλιακός πόνος, πονοκεφάλους,)

Αν πιστέψετε πως υπάρχουν προβλήματα με μόλυβδο στο σπίτι σας κάλο είναι να καλέστε τους ειδικούς. Υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων υλικόν στην χωρά μας, με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Εγγραφείτε στο Blog μας.

Ενημέρωση για Κατασκευή, Ανακαίνιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.