Τι χρειάζεται να γνωρίζω για τα πλακάκια δαπέδου;

plakakiadapedou

Ανακαίνιση - Κατασκευές

plakakiadapedou

 

Ολοένα και περισσότερο συναντάμε πλακάκια δαπέδου σε όλους τους χώρους, από τις κατοικίες μέχρι τα ξενοδοχεία και τα νοσοκομεία. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τα πλακάκια δαπέδου; Και γιατί να τα επιλέξουμε για το δικό μας χώρο;

Τα πλακάκια δαπέδου κατασκευάζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από άργιλο στον οποίο προστίθενται και κάποιες χημικές ουσίες ώστε να αυξηθεί η αντοχή τους. Ανάλογα με την αντοχή τους χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, για παράδειγμα συναντάμε πλακάκια για χώρους μέτριας κυκλοφορίας όπως είναι οι κατοικίες, τα γραφεία κτλ., πλακάκια για χώρους πιο έντονης κυκλοφορίας όπως είναι κάποιοι επαγγελματικοί χώροι και πλακάκια για χώρους βαριάς κυκλοφορίας στους οποίους υπάρχει έντονη καταπόνηση, όπως είναι τα αεροδρόμια, οι βιομηχανίες κ.ά.

Μια ακόμη κατηγορία στην οποία χωρίζονται τα πλακάκια δαπέδου είναι σύμφωνα με τη διαλογή τους. Έτσι συναντάμε πλακάκια Α διαλογής, που δεν εμφανίζουν ελαττώματα, ΑΒ διαλογής τα οποία κυκλοφορούν πιο συχνά στο εμπόριο με πολύ μικρές ατέλειες και τα Β διαλογής που εμφανίζουν μεγαλύτερα ελαττώματα.

Γιατί να επιλέξουμε όμως πλακάκια δαπέδου στην κατασκευή ή την ανακαίνιση του σπιτιού μας; Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητά τους, τόσο στην τριβή όσο και στη συχνή κυκλοφορία. Ακόμη είναι αντιολισθητικά, ειδικότερα εκείνα που η επιφάνειά τους είναι σαγρέ ή ανάγλυφη. Προσοχή χρειάζεται όταν τα πλακάκια είναι βρεγμένα γιατί τότε αυξάνεται η ολισθηρότητά τους.

Επίσης είναι ανθεκτικά σε αλλαγές θερμοκρασίας, ακόμη και σε απότομες ενώ ο χρωματισμός τους παραμένει αμετάβλητος με το πέρασμα του χρόνου. Τέλος, ο τρόπος καθαρισμού και συντήρησής τους είναι εξαιρετικά εύκολος (το νερό με ένα απλό απορρυπαντικό είναι αρκετό).

Στην αγορά μπορεί να συναντήσει κανείς πλακάκια δαπέδου για κάθε γούστο και απαίτηση αφού υπάρχει τεράστια ποικιλία σε χρώματα, σχέδια, διαστάσεις αλλά και τιμές. Αυτό που είναι σημαντικό πριν αποφασίσετε ποια πλακάκια θα τοποθετήσετε είναι να γνωρίζετε τις ανάγκες του χώρου σας έτσι ώστε η επιλογή που θα κάνετε να αναδείξει το δάπεδό σας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter της Greenbuilding και ενημερωθείτε για την Κατασκευή και Ανακαίνιση του σπιτιού σας! Μάθετε τα Νέα πρώτοι για τρέχοντα θέματα όπως το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.